Stadsbyggnad
Var finns visionen om den framtida staden?
Regeringen har smashläge i frågan om hållbar stad. Med den nya satsningen på statligt stöd till bostadsbyggandet borde frågan vara i fokus, men tyvärr är vi tillbaka till att diskutera detaljer i produktionen istället för visionen om resultatet. Vi vill se en vision för den hållbara staden.
Publicerad: 25 mars 2015, 14:32
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ämnen i artikeln:
Hållbart byggandeBostadsbyggandeSamhällsplaneringByggreglerPlan- och bygglagenBostäderBostadsbristenI dag onsdag presenterar regeringen en statlig stimulans för en ökad nyproduktion av hyresrätter. Stimulansen är en del av en större satsning som görs för att öka takten på bostadsbyggandet. Bra så. Men att diskutera bostadsbyggandet, miljöfrågor och arkitektur separerat från stadsbyggandet leder oss fel.
Regeringens mål om 250 000 nybyggda bostäder är ambitiöst, bra och välbehövligt. Att ta pengar från rot till bostadsbyggande är högst rimligt, även om just investeringsstöd känns som något som hör hemma i förra milleniet. Insikten måste finnas att det inte bara är nya bostäder som byggs – vi bygger våra framtida städer. 250 000 bostäder ska ge tak över huvudet för väldigt många. Och det är viktigt. Men när vi bygger dem – och dessutom med statligt stöd - ska vi ha siktet inställt på att samtidigt bygga våra smarta och hållbara städer.
Så varför är det så tyst om den stora frågan?
Att leda arbetet med att bygga hållbara städer är inte någon välgörenhet eller något som ger en fjäder i hatten. Det är en nödvändighet för vår överlevnad. På dagens presskonferens om den nya bostadssatsningen så nämnde Gustav Fridolin (MP) ett antal utredningar som kommer att presenteras under året och som får konsekvenser för framtidens bostadsbyggande. De som togs upp handlar om bland annat om förenklingar i Plan- och bygglagen, bullerfrågor och snabbare processer för överprövning. Det är självklart angeläget att hela tiden skruva på detaljerna, men då och då behövs också ett större grepp.
Miljöpartiet har nyckelpositionerna i regeringen för att leda det hållbara stadsbyggandet. För första gången har vi en minister som ansvarar för både bostad och stadsutveckling i Mehmet Kaplan. Miljöpartiet har även miljöfrågorna hos miljöminister Åsa Romson och arkitekturfrågorna hos kulturministern Alice Bah Kuhnke. Ett smashläge för regeringen i frågan om hållbar stad med andra ord, som varit allt för lågt prioriterad under lång tid.
Därför var det synd att Mehmet Kaplans debattartikel i Dagens Nyheter den 17 mars och regeringens förslag om investeringsstöd inte tydligare tog upp just stadsutvecklingsfrågorna. Det duger inte att bara bygga bostäder. Visst, de nya stadsmiljöavtalen tas upp och likaså energieffektivisering. Men var finns den stora bilden, där staden utgör arenan för att lösa våra utmaningar? Var finns medborgardialogen och demokratifrågorna kopplade till stadsutvecklingen? Var finns förståelsen för hur ekosystemtjänster i den byggda miljön är framtiden? Var finns förståelsen för att staden redan är och kommer allt mer bli den stora majoritetens livsmiljö?
Makten finns hos er i regeringen men finns där också en vision?
Tobias Olsson, förbundsdirektör Sveriges Arkitekter
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.