torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Vågar du på allvar bjuda upp till dans Peter Eriksson?

Bostadsministerns utspel om sänkt reavinstskatt är bra men förslaget kommer kräva kohandel över blockgränsen. De borgerliga kommer inte att gå med på en ny, reformerad, fastighetsskatt om inte regeringen öppnar upp för något annat som Alliansen önskar.

Publicerad: 31 januari 2017, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Att Alliansen avskaffade flyttskatten och höjde reavinstskatten 2008 har gett förödande konsekvenser, skriver Lennart Weiss. Foto (tv): TT


Ämnen i artikeln:

BostadspolitikSkatterBostäder

Peter Eriksson har den senaste tiden lämnat det ena positiva beskedet efter det andra. Det inleddes med att han i mitten av januari meddelade att regeringen tillsätter en utredning med uppdrag att studera de finansiella villkoren för nyproduktion av bostäder. I uppdraget ingår bland annat att ge förslag på hur ett system med förmånliga statliga topplån skulle kunna utformas, samt att utreda förslaget om landsbygdslån. Därefter har också presenterats att regeringen tillsätter en utredning av hur planprocessen kan kortas och detaljplaneprocessen digitaliseras. Till det adderar nu Peter Eriksson frågan om sänkt reavinstskatt – ytterligare ett välkommet besked!

Nyproduktionen av bostäder är högre än på länge men ligger fortfarande på för låg nivå för att svara mot det långsiktiga behovet. Men det är också uppenbart att det befintliga beståndet av bostäder behöver användas mer effektivt om vi vill lösa bostadsbristen. Rörlighet på den ägda marknaden skapas genom låga transaktionskostnader, i dagligt tal omnämnda som flyttskatter, och relativt höga boendekostnader. Det ska vara dyrt att bo och billigt att flytta.

LÄS MER: Carl Schlyter (MP): ”Reavinst är ett lyxproblem”. 

Att Alliansen avskaffade fastighetsskatten och höjde reavinstskatten 2008 har gett förödande konsekvenser. Avskaffandet av fastighetsskatten har gynnat en redan gynnad generation, som köpte sina bostäder billigt, inte sällan med hjälp av subventioner, och som sedan åtnjutit en värdeökning utan dess like. Det har skett på bekostnad av den unga generationen som nu står utanför bostadsmarknaden. Inte nog med den fördelningspolitiska aspekten utan statens finansiella ramar minskade också drastiskt och det bostadspolitiska handlingsutrymmet därefter.

I kombination med en höjd reavinstskatt är effekten än värre. Kostnaden för att äga har sjunkit samtidigt som kostnaden för att flytta har stigit – inlåsningseffekterna har blivit allt större och flyttkedjorna allt långsammare. Konsekvensen är ett historiskt litet utbud av bostäder på marknaden och stigande bostadspriser som följd. Högre bostadspriser i kombination med att en större del av kapitalet äts upp i samband med flytt ger konsekvensen att den som önskar flytta behöver efterfråga allt mer lånat kapital. Paradoxalt nog från en marknad där kapitalutlåningen begränsas allt mer genom statens och bankernas egna restriktioner, så som bolånetak och skuldkvotstak.

Erikssons utspel är bra men förslaget kräver enighet över blockgränsen. Lika uppenbart som att en sänkt reavinstskatt bör finansieras genom införandet av en ny fastighetsskatt, lika uppenbart är det att en sådan reform endast kan ske genom kohandel mellan de båda blocken. De borgerliga kommer inte att gå med på en ny, reformerad, fastighetsskatt om inte regeringen öppnar upp för något annat som Alliansen önskar så som en förändring av hyressättningssystemet.

Så bäste Peter Eriksson. Du sträcker försiktigt ut en hand till de borgerliga och det är bra. Men vågar du bjuda upp till dans och är du i så fall beredd att erbjuda tillräckligt för att få dem att tacka ja?

Lennart Weiss, kommersiell direktör bygg- och fastighetsbolaget Veidekke,  fri socialdemokratisk debattör.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev