måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Utredning: Statligt fastighetsbolag förslag för minskad segregation

Publicerad: 15 juni 2022, 11:54

Regeringen tänker sig att ett statligt ägt bostadsbolag kan gå in som en ny aktör på bostadsmarknaden i särskilt utsatta områden.

Foto: ALI LORESTANI/TT

Regeringen tänker att ett nytt statligt bostadsbolag kan gå in och bygga och köpa upp bostäder i socioekonomiskt utsatta områden för att minska segregation och brottslighet. Direktiven till en särskild utredare läggs fram i dag onsdag.

Ämnen i artikeln:

SegregationAllmännyttanBostadsbyggande

Måns Wikstrand

mwi@dagenssamhalle.se


Att förbättra tryggheten i socioekonomiskt svaga områden som är starkt segregerade står högt på den politiska agendan. Regeringen tänker sig att ett statligt ägt bostadsbolag kan gå in som en ny aktör på bostadsmarknaden i särskilt utsatta områden. Bygga bostäder och köpa in redan befintliga bostäder. Men också bygga och utveckla fastigheter för samhällsservice, kommersiella lokaler och fritids- och idrottsanläggningar. Målet är att utveckla bostadsområden och därigenom uppnå ökad trygghet, minskad segregation, mindre behov av polisinsatser och högre sysselsättning. Bolaget skulle i så fall få ett särskilt samhällsuppdrag men också hållbara krav på avkastning.

En särskild utredare får i uppdrag att analysera om ett sådant bolag vore möjligt och lämpligt. Direktiven presenterades i dag onsdag. Utredaren ska analysera risker och möjligheter och om bolaget kan tänkas vara en kostnadseffektiv åtgärd för att minska segregation och de problem den för med sig.

Utredningen ska vara klar vid utgången av nästa år, och då ska utredaren ha hunnit långt. En affärsmodell med tioårig affärsplan ska vara klar, utredningen ska bedöma hur stort kapital staten ska gå in med i inledningsskedet och föreslå hur ett särskilt samhällsuppdrag för bolaget bör utformas.

LÄS MER: Rapport - stor ökning av segregationen 

LÄS MER: Utsatta kommuner larmar: Förebyggande arbetet brister - ”Vi måste få till fler permanenta insatser”

LÄS MER: Morgan Johansson: Kommunerna bör tävla om att förebygga brott 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev