Stadsbyggnad
Utökade byggplaner ger billigare bostäder
Landets kommuner vill att det ska byggas bostäder till lägre priser än i dag. Från SKL:s sida har vi påbörjat ett arbete med att ta fram ett nationellt ramavtal för prispressade bostäder som kan byggas i många olika miljöer.
Publicerad: 22 februari 2016, 14:24
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Viljan är stor bland kommunerna att bidra till att det byggs fler bostäder. SKL gjorde i fjol en enkätstudie som visar att det finns färdiga detaljplaner för 173 000 bostäder bland 54 tillväxtkommuner. \
Ämnen i artikeln:
Bostadspolitiska samtalenKommunerBostadsbyggandeSamhällsplaneringPlan- och bygglagenBostadsbristenReplik. I en debattartikel i Dagens Samhälle (19 februari) hävdar KTH-professorn Hans Lind att kommuner inte tar fram mark där det kan byggas bostäder och att staten därför måste ingripa. Det är en tes som inte grundas på fakta.
Viljan är stor bland kommunerna att bidra till att det byggs fler bostäder. Det visar studier från både SKL och statliga utredningar.
SKL gjorde bland annat i fjol en enkätstudie som visar att det finns färdiga detaljplaner för 173 000 bostäder bland 54 tillväxtkommuner.
Det kan jämföras med att det endast byggdes drygt 22 000 bostäder i dessa kommuner året innan. Det finns med andra ord goda förutsättningar för bostadsbyggandet att fortsätta öka.
När det gäller just Stockholms län, som ofta är i fokus i debatten, säger nu länsstyrelsen att det finns rekordmånga bostäder i kommunernas planering.
Landets kommuner är angelägna om att det ska byggas bostäder till lägre priser än i dag, så att fler individer och familjer kan efterfråga det som byggs.
Man delar detta ansvar tillsammans med staten och byggbranschen. Alla parter måste ta sitt ansvar. Samtidigt är det ytterst viktigt att staten nu bedriver en aktiv social bostadspolitik för att stötta ekonomiskt svagare hushåll.
Från SKL:s sida har vi påbörjat ett arbete med att ta fram ett nationellt ramavtal för bra prispressade bostäder som kan byggas i många olika miljöer.
Syftet är att stödja kommunerna i deras arbete med att få fram bra bostäder som kan efterfrågas av fler. Vår målsättning är att kommunerna ska kunna ropa av från avtalet från och med 2017.
Ramavtalet tas fram i samarbete med en rad andra aktörer. Inte bara lyssnar vi in vilka behov kommunerna har, utan vi arbetar även tillsammans med bland annat representanter för såväl byggherrar som arkitekter.
Just samarbete behövs det mer av för att vi ska kunna lösa dagens svåra bostadsbrist. Vad vi inte behöver är ensidig kritik – byggd på teoretiska och ogrundade resonemang – vars enda syfte tycks vara att ställa landets kommuner i dålig dager.
Lena Micko, ordförande (S) Sveriges Kommuner och Landsting
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.