Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Undanta seniorer när skuldkvotstak införs

Redan i dag har pensionärer svårt att få tag i en bra och tillgänglig bostad till rimlig kostnad, ett skuldkvotstak skulle förvärra situationen rejält för äldre som vill låna till en bostad.

Publicerad: 31 maj 2016, 08:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Finansinspektionen måste tänka om och undanta oss seniorer från skuldkvotstaket.


Ämnen i artikeln:

BostäderPensionPensionärerBostadsbristenBostadspolitik

Finansinspektionens nya förslag om lagstiftning rörande ett skuldkvotstak för bostadslån innebär att hushållen får låna max sex gånger sin disponibla inkomst.

Vi seniorer efterfrågar bostäder som vi kan åldras i – med hög tillgänglighet i form av hiss, utan trappsteg i entrén, med rymliga badrum och låga trösklar i lägenheten. En tillgänglig bostad förbättrar både den fysiska och psykiska hälsan på äldre dagar samt minskar behovet av omsorg och risken för ensamhet och fallskador. Men den i stort sett enda chansen att få tag i en tillgänglig bostad är i det nybyggda bostadsbeståndet. Dock är bostadspriserna som högst i nyproducerade bostäder och flertalet, särskilt i storstadsområdena, av dessa är bostadsrätter.

Medan lönerna och fastighetsprisindex de senaste 10 åren har ökat med närmare 20 respektive drygt 40 procent så har pensionerna under samma period stått helt still räknat i dagens penningvärde. När pensionerna halkar efter får det konsekvenser på äldres möjlighet att hitta en bra bostad: 6 av 10 pensionärer som är 75 år och äldre nekas i dag banklån till en bostad, och 7 av 10 kvinnor som är 75 år och äldre har inte råd ens med en nybyggd enrumslägenhet.

Finansinspektionen verkar helt ha missat vilka förödande effekter ett skuldkvotstak skulle få för Sveriges omkring 2 miljoner pensionärer. En snittpensionär har i dag omkring 16 270 kronor brutto per månad, eller cirka 195 200 kronor i årsinkomst. På årsbasis ger det en disponibel inkomst på omkring 151 600 kronor. En ensamstående snittpensionär skulle med Finansinspektionens skuldkvotstak kunna låna max 910 000 kronor.

I landets större städer räcker denna summa inte ens till en liten etta. En nybyggd och tillgänglig bostad kostar dessutom betydligt mer än så. Vi seniorer måste därför undantas från skuldkvotstaket.

Den ekonomiska situationen för landets äldre är redan i dag ansträngd, vilket alltså får konsekvenser för seniorers möjlighet att få tag i en lämplig bostad till rimligt pris. Ett skuldkvotstak skulle kraftigt försvåra för äldre att kunna skaffa ett bra boende. Finansinspektionen måste därför tänka om - precis som i fallet med undantag för amorteringskrav i särskilda fall, exempelvis arbetslöshet – och undanta oss seniorer från skuldkvotstaket.

Christina Rogestam, förbundsordförande SPF Seniorerna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev