Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

”Sverige lägger sig direkt platt för EU”

Det statliga stödet till bostadsbyggande som regeringen lade fram för två år sedan är efterlängtat men har nu försämrats. Felet är att regeringen hela tiden fegar ur och skyller på EU. Nu behövs en statlig bostadspolitik värd namnet.

Publicerad: 4 november 2016, 09:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Är det rädslan för EU som gör att Sverige inte kommer till skott med sin bostadspolitik? undrar Ann-Margarethe Livh (V).


Ämnen i artikeln:

BostäderEUHyresrätterBostadsbristenBostadspolitikSociala bostäder

Bostadsbristen i Sverige är enorm och hundratusentals nya bostader behövs. Alla vet att kommunerna inte kan bygga alla dessa bostäder, med hyror som både medel- och låginkomsttagare har råd med, enbart med de resurser som vi själva har. Sverige behöver en statlig investeringspolitik, nu mer än någonsin. Regeringen måste sitt ansvar för bostadspolitiken och sluta skylla ifrån sig på EU.

Med den rödgröna regeringens tillträde höjdes förväntningarna på en offensiv politik för fler bostäder. Men vi som hoppats på en ny syn på statliga investeringar har blivit besvikna. Det statliga stödet till bostadsbyggande som regeringen lade fram för två år sedan är efterlängtat men har nu försämrats. Felet är att regeringen hela tiden fegar ur och skyller på EU.

EU:s regelverk bakbinder delvis medlemsländerna när det gäller statlig inblandning i ekonomin, när det kan bedömas hindra konkurrens och frihandel. Men regeringskansliet har tagit sig vanan att gång på gång avfärda progressiv politik med EU som ursäkt. Där andra medlemsländer begär undantag eller förbereder sig för strid i EU-domstolen, tar Sverige det säkra före det osäkra och lägger sig platt direkt.

Det har gått så långt att regeringen till och med försvarade högre beskattning av solel med att EU gjorde att de inte hade något val trots att det sedan visade sig att EU inte ens ställde några sådana krav.

Nu när förslaget om investeringsstöd till bostadsbyggande äntligen tröskats igenom regeringsmaskineriet, ”bara” två år efter att förslaget lades, är det kringgärdat med en massa om och men. Det stöd som betalas ut i efterhand till projekt som påbörjats de senaste två åren går bara till bostäder för socioekonomiskt utsatta grupper. Det vill säga sociala bostäder, ett system som vi inte vill ha.

Och från och med nästa år betalas stödet bara ut till projekt som kostar under 200 miljoner kronor, vilket inte är många projekt i storstadsregionerna där bostadsbristen är som värst. Allt detta för att tillmötesgå EU.

Det duger inte. Det krävs en förändring av attityder hos såväl politiker som tjänstemän i regeringskvarteren. EU-rätten är högerorienterad i sin syn på marknad och stat, men alla lagar ska tolkas och då finns det utrymme för en viljestark regering att slåss för sina lagförslag i EU-domstolen om så behövs.

Nu behövs en statlig bostadspolitik värd namnet. Vi behöver generellt utformade statliga lån till bostadsbyggande, utan pekpinnar, inskränkningar och försämringar. Bara så kan vi klara av den massiva investeringen i bostäder som kommer att behövas under de kommande tio åren. Tänker regeringen leverera?

Ann-Margarethe Livh, bostadsborgarråd (V) Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev