Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

”Svenska folket inte fångna i arkitektens smakvälde”

Att beställare och övriga svenska folket skulle vara fångna i arkitekternas smakvälde är en lättköpt tankefigur som inte har mycket med verkligheten att göra, skriver Charlotta Holm Hildebrand, Sveriges Arkitekter, i en replik.

Publicerad: 20 oktober 2017, 11:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Kvalitetsproblemen i våra byggnader beror inte på för stort arkitektinflytande - utan för litet.

Foto: Colourbox / Joel Nilsson


Ämnen i artikeln:

ArkitekturBostadsbyggandeKommunerByggkostnaderArkitekter ritar för arkitekter?

REPLIK Upplands Väsbys oppositionsråd Oskar Weinmar (M) skriver i en debattartikel att ”Arkitekter ritar för arkitekter”. Men arkitekter ritar inte för andra arkitekter utan för sina beställare. Oavsett om de ritar en villa eller en stadspark har arkitekter en uppdragsgivare med en budget och önskemål om funktion och utseende. Det handlar om att förverkliga beställarens idé.

Att beställare och övriga svenska folket skulle vara fångna i arkitekternas smakvälde är en lättköpt tankefigur som inte har mycket med verkligheten att göra. Det krävs mer än arkitekter för att skapa bra arkitektur – övriga konsulter, hantverkare, byggbolag, beställare, allmänhet och politiker har ett stort inflytande över slutresultatet.

Medan det går att mäta kvaliteter som trygghet i vår byggda miljö objektivt är det omöjligt att mäta den subjektiva smaken. Vi ser i olika omröstningar i lokala medier att samma hus både kan röstas fram som stadens fulaste och vackraste. Medan vissa gillar atmosfären i äldre hus uppskattar andra det framåtblickande formspråket i nyproduktion.

Att ta större ansvar som politiker är därför att släppa fram ett byggande som varierar. Fasaden är bara en del i variationen – parametrar som funktioner, material, ekonomi med mera måste också variera för att uppfylla olika önskemål. Hur varierade husen än är måste de byggas med kvalitet så att de står länge.

För att skapa variation måste vi, precis som Oskar Weinmar skriver, ge invånarna ett större inflytande i tidiga skeden – något som Upplands Väsby där han är verksam är känt för. Exakt hur det ska gå till är upp till varje enskild kommun med sina unika förutsättningar, men det är snudd på omöjligt att göra det utan engagerade planeringsarkitekter i en inkluderande planprocess.

Det bästa sättet för politiker att ta det större ansvar som Oskar Weinmar efterfrågar är att de ger sina kommunarkitekter ett starkt mandat. I likhet med vad stadsarkitekt Christian Hegardt skriver i sin replik är vi övertygade om att kvalitetsproblem i våra byggnader och våra städer inte beror på ett för stort arkitektinflytande utan ett för litet.

Charlotta Holm Hildebrand, tf förbundsdirektör Sveriges Arkitekter

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev