Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Svensk Däckåtervinning har fel om konstgräset

Så länge SBR-granulat innehåller kemikalier som finns på Stockholms utfasningslista kommer vi inte lägga det på våra konstgräsplaner. Det kan vara tufft för en bransch som i tio år haft en marknad för att lägga sitt avfall på fotbollsplaner, skriver Katarina Luhr, miljöborgarråd (MP) Stockholm stad, i en replik till Svensk Däckåtervinning.

Publicerad: 26 juni 2018, 14:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Thampapon/Colourbox


Ämnen i artikeln:

IdrottStockholmPlastBarnskydd

Replik. Svensk Däckåtervinning har i en debattartikel ifrågasatt de slutsatser som vi har dragit om kemikalieinnehållet i så kallat SBR-granulat tillverkat av gamla bildäck.

I Stockholm har vi prioriterat att fasa ut skadliga kemikalier ur framförallt barns lekmiljöer. Vi vill inte lägga en produkt som innehåller utfasningsämnen på en miljö som våra barn leker på, även om klimatpåverkan från alternativet kan vara lite högre. Det är i sig ingen nyhet att vi väljer bort SBR-granulat, det har funnits sådana beslut i staden sedan 2006.

I Stockholms stad tog vi tag i detta när vi såg snöhögar fulla med granulat. Det finns definitivt en spridning av mikroplast från konstgräsplaner. Spridningen kan minimeras med  rätt typ av skötsel och med granulatfällor i dagvattenbrunnar.

Vi förstår att gamla bildäck kräver en avsättning, och vi jobbar på många håll med att bidra till den cirkulära ekonomin. Men så länge SBR-granulat innehåller kemikalier som finns på Stockholms utfasningslista kommer vi inte lägga det på våra konstgräsplaner. Det kan vara tufft för en bransch som i tio år haft en marknad för att lägga sitt avfall på fotbollsplaner.

Katarina Luhr, miljöborgarråd (MP) Stockholm stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev