Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Subventionera hellre bostäder åt nyanlända

Skrota förslaget om att införa subventioner för ökad nyproduktion av små hyreslägenheter och använd i stället pengarna till att snabbt skapa provisoriska bostäder för nyanlända flyktingar. Det är ett mycket bättre sätt att använda resurserna i ett läge där regeringen letar efter besparingar för att hantera flyktingkrisen, än att ge pengar till en bransch som inte efterfrågar dem, skriver Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna Sverige.

Publicerad: 4 november 2015, 05:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Subventioner för att bygga små hyreslägenheter är inget som ger tak över huvudet till de tusentals flyktingar som varje vecka kommer till Sverige.

Foto: Nicklas Thegerström, TT


Ämnen i artikeln:

BostäderFlyktingmottagandeFlyktingpolitik

Flyktingströmmen till Europa och Sverige innebär utmaningar för hela samhället av ett slag som vi inte sett sedan andra världskriget. Ska vi lyckas med att integrera alla de personer som nu söker sig till Sverige i hopp om en bättre framtid, så kommer det att krävas aktiv medverkan från hela civilsamhället och inte minst från näringslivet. Och vi måste inse att nya utmaningar kräver nya lösningar.

Detta gäller naturligtvis särskilt uppgiften att ge dem som kommer till Sverige förutsättningar att så snabbt som möjligt få möjlighet till egen försörjning genom arbete och inte minst tillgång till en bostad.

Men det är också här som förutsättningarna är som sämst. Den tilltagande bostadsbristen gör att där möjligheterna att få ett jobb är som störst är tillgången till bostäder som minst. Och om det redan i dag är svårt för många grupper att etablera sig på bostadsmarknaden på våra tillväxtorter, hur ska då de som kommer hit som flyktingar ha möjlighet att få tillgång till en bostad?

I ett sådant ansträngt läge som vi befinner oss i nu – där finansdepartementet desperat letar efter sparmöjligheter inom alla politikområden för att klara av den ökade flyktingströmmen – borde det vara självklart att använda de pengar som finns tillgängliga där de gör som störst nytta.

Men den insikten verkar saknas helt, av bristen på initiativ från bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) att döma.

I stället argumenterar Mehmet Kaplan för att det som krävs för att öka utbudet av bostäder är ett investeringsstöd på totalt 4,6 miljarder kronor under 2016 och 2017. Ett stöd som varken bygg- eller fastighetsbranschen vill ha och som dessutom dömts ut av bostadspolitiska experter.

Subventioner för att bygga små hyreslägenheter är inget som ger tak över huvudet till de tusentals flyktingar som varje vecka kommer till Sverige.

För att få fram fler provisoriska bostäder behövs det statliga pengar, nytänkande myndigheter och ansvarstagande fastighetsägare. Om regeringen skrotar sina planer på att subventionera bygg- och fastighetssektorn så finns det pengar.

Boverket har just presenterat förslag som syftar till att på kort tid öka antalet provisoriska boenden och vår bedömning är att det finns gott om fastighetsägare som är beredda att ta på sig rollen att bygga och förvalta sådana.

Mot den bakgrunden är några av de förslag som Boverket har presenterat särskilt intressanta. Det gäller bland annat förslaget om att staten bör fungera som en katalysator för ökat bostadsbyggande för hushåll och grupper med låga inkomster, men också förslagen om att snabbt öka utbudet av bostäder genom ombyggnader av lokaler till bostäder och uppförande av tillfälliga modulbostäder.

Men för det krävs att regeringen skjuter till ekonomiska medel.

Om regeringen visar att den är beredd att tänka om och skrota byggsubventionerna finns det också goda förutsättningar att snabbt få fram pengar för att öka byggandet av bostäder för dem som har mest akut behov. Jag är övertygad om att detta är något som många företag i vår bransch ser som en prioriterad uppgift.

Vi säger alltså ja till att bygga och förvalta boende för dem som nu söker en fristad och framtid i Sverige, vi säger nej tack till subventioner för att bygga små hyresrätter.

Det är vårt sätt att ta det ansvar som regeringen uppmanar civilsamhället och näringslivet till i den rådande flyktingkrisen. Om regeringen är beredd att tänka om kan vi snart få spadarna i jorden.

Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev