tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Stor risk för skogsbränder: ”Väldigt medvetna om hur torrt det är”

Publicerad: 21 juli 2022, 06:54

Ett flygplan vattenbombar vid en övning under förra sommaren då MSB:s flygande resurser med vattenskopande flygplan och helikoptrar övade tillsammans med Kustbevakningen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Risken för bränder i skog och mark är störst i sydöstra Småland och Östergötland. Flera kommuner där har redan haft svårsläckta skogsbränder och begärt stöd med flygande resurser från MSB.

Ämnen i artikeln:

RäddningstjänstenKlimatMSB

VS


Räddningstjänsten Östra Götaland har en viss extra beredskap för att det kan komma fler larm än vanligt i hettan.

– Vi har en bra samverkan med MSB och därmed tillgång till både helikoptrar och mindre vattenskopande flygplan. Resurser som vi nu använder betydligt oftare än tidigare, säger kommunikationschefen Sylvia Rydström på Räddningstjänsten Östra Götaland.

I veckan har räddningstjänsten redan beställt flygande resurser från MBS en gång. 

Genom olika kanaler uppmanas allmänheten att vara extra försiktig.

– De flesta är väldigt medvetna. Man känner hur torrt det är i skog och mark och även i den egna trädgården, säger Sylvia Rydström.

Räddningstjänsten är också inkopplad när det gäller eldningsförbuden, även om det är länsstyrelsen och kommunerna som fattar besluten. I går gjordes en avstämning om läget i kustkommunerna Norrköping, Söderköping och Valdemarsvik, där det regnat betydligt mindre än i övriga delar av länet.

Räddningstjänsten Östra Götaland är ett kommunalförbund och där ingår förutom de tre kustkommunerna även Linköping och Åtvidaberg.

MSB bedömer i dag att riskerna för skogsbränder är som störst i sydöstra Småland och Östergötland. Flera kommuner där har den senaste tiden haft svårsläckta skogsbränder och begärt stöd med flygande resurser från MSB.

Jämfört med situationen under de omfattande skogsbränderna i Sverige sommaren 2018 är landets beredskap för skogsbränder nu god, säger projektledare Erik Flink på MSB till Sveriges Radios Ekoredaktion. Sedan dess har resurserna förstärkts med fyra vattenbombande flygplan, tio helikoptrar och skogsbrandsdepåer. Skulle det behövas finns möjlighet att utöka beredskapen med fler helikoptrar.

Den stora brandrisken i i princip hela Götaland, Svealand och sydostligast Norrland väntas bestå även under torsdagen. Mot fredagen beräknas en kallfront med nederbörd pressa på västerifrån. Då transporteras svalare och fuktigare luft in, vilket sänker brandriskerna även i södra Sverige, enligt MSB.

 

Fakta: MSB:s flygande brandresurs

​​Antalet insatser för resursen börjar närma sig snittet för de två senaste somrarna – trots att halva brandsäsongen är kvar. Så här ser siffrorna ut för de senaste åren.

 

2019: 37 stycken (april–oktober, året då insatserna infördes)

2020: 63 stycken (april–oktober)

2021: 77 stycken (april–oktober)

2022: 57 stycken (april–20 juli)

 

Källa: TT/MSB

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev