lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Stoppa skenande andrahandshyror

300 000 unga saknar bostad. En hel del av dessa förpassas till andrahandsmarknaden som ibland kan fungera som lösning. Men för många innebär det trakasserier, otrygghet och knappt överkomliga hyror. Därför behöver reglerna ändras för att stoppa skenande andrahandshyror.

Publicerad: 24 februari 2015, 12:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BostadsbristenBostäderHyresrätter

Det har varit tyst från bostadsministern sedan regeringen tillträdde och förslag för att råda bot på en alltmer akut bostadsbrist har lyst med sin frånvaro. Fram tills nyligen.

Då föreslogs en utredning gällande andrahandsmarknaden och villkoren för uthyrning i andrahand. Det här är en utredning som behövs, framförallt för att ta reda på hur de nya reglerna slagit mot de som står längst bort från bostadsmarknaden - många gånger studenter och unga. Däremot är det fortfarande oklart vad regeringen egentligen vill titta på.

De senaste årens bostadspolitik har lett till stora subventioner för de som äger sin bostad med närmare 40 miljarder om året genom ROT- och ränteavdrag. Samtidigt har det gjorts lättare för bostadsägarna att hyra ut sina bostäder utan godkännande från bostadsrättsföreningen. Detta för att göra det lättare att hyra ut och argumentet var att det skulle frigöra många bostäder för just unga och studenter.

Samma argument hördes när regelverket kring hyror ändrades. I dag kan hyresrättsägare tvingas betala tillbaka om det tagits ut så kallade ockerhyror - det vill säga alldeles för mycket i hyra i förhållande till vad de själva betalar. De som äger sin bostad kan tvärtom ta ut vilken hyra de vill utan några konsekvenser. Att detta underlättar situationen för de som tvingas flytta mellan osäkra andrahandsboenden, betala ockerhyror och bo kvar hemma finns det inga belägg för.

Bara i Stockholm finns över 90 000 studenter som slåss om 12 500 studentbostäder. I landet finns i dag 300 000 unga som saknar bostad. Detta gör att många förpassas till andrahandsmarknaden som ibland kan fungera som lösning. Men många gånger även innebära trakasserier, otrygghet och för många knappt överkomliga hyror.

Det är inte fråga om nuvarande regler ska göras om för att stoppa skenande andrahandshyror utan en fråga om hur. Det är där fokus bör ligga för en kommande utredning.

Teo Strömdahl Östberg, ordförande Stockholms studentkårers centralorganisation - SSCO

Rebecca Stenqvist, ordförande Sveriges förenade studentkårer - SFS

Jenny Holmberg, ordförande jagvillhabostad.nu

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev