Stadsbyggnad
Stoppa myrornas angrepp på svenska hus
Det förekommer kraftiga myrangrepp på hus i både Sverige och Norge. I Norge är myrornas skadeverkningar kända och kartlagda, men i Sverige ligger vi långt efter. Det kan stå oss dyrt om vi inte omgående gör något åt detta.
Publicerad: 16 juni 2014, 12:10
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
I Norge har Folkehelseinstituttet gjort en vetenskaplig undersökning av de isoleringsmaterial som används på marknaden. Man konstaterade att myror etablerade sig i cellplast och gjorde gångar som blev så omfattande att byggnadens konstruktioner kunde påverkas. I Norge bekämpar skadedjursföretag flera tusen myrangrepp varje år och ofta måste golv och väggar rivas.
Att använda gift för att få bort myrorna i förskolor och andra offentliga lokaler vill man inte göra, eftersom det kan påverka de personer som vistas i lokalerna. Det enda isoleringsmaterial som stod emot myrangrepp var cellglas. Samma slags myror som finns i Norge finns även här hos oss. I Sverige finns drabbade över hela landet.
Under många offentliga byggnader ligger cellplast som blir ideala platser för myrorna att bygga bo i. Frågan blir nu vilket ansvar byggbranschen kommer att ta när vi nu kan konstatera att vi har samma problem här i Sverige, som där i Norge.
Historien förskräcker när vi tittar i backspegeln på exemplet enstegstätade fasader. Branschen hänvisar till att man upphandlat enstegstätade fasader och att man har fått det som man upphandlat. Man försvarar sig också med att man inte visste att denna konstruktion kunde innebära problem förrän 2008 när det blev allmänt känt. Varningsklockkor hade ringt många år tidigare men man struntade i att skaffa sig kunskaper.
Vad kommer att hända nu när myrangreppen blir mer kända också i Sverige? Kommer vi att få samma scenario där leverantörerna kommer att hänvisa till att de inget visste, eller väljer de att ta sitt ansvar?
Det som nu borde göras är att kraven vid upphandlingen av byggnader ökas, genom att kräva en livscykelanalys vilket innebär krav på en hållbarhet på minst femtio år. 2020 skall alla byggnader vara noll energihus vilket betyder att man redan i dag borde ha dessa energikrav. Vidare bör man använda byggmaterial som inte brinner i väggar och tak som få skulle resultera i lägre brandförsäkringskostnader.
Att upphandla offentliga byggnader till lägsta pris är inte nödvändigt enligt lagen. Sådana upphandlingar resulterar ofta dessutom i att det blir dyrt i längden. De företag som i anbudet klarar uppställda krav kan sedan i en förhandling få berätta om alla fördelar med deras produkter. Låt de företag inom byggbranschen som har unika framtidsprodukter också få en chans att visa upp sig.
Genom att öka kvaliteten på de produkter som upphandlas kan vi förhoppningsvis slippa obehagliga överraskningar som att myror förstör materialet i byggnader. Vi slipper då de höjda försäkringspremier som kan bli följden om inte byggbranschen tar sitt ansvar redan i dag.
Roland Ekstrand, vd Svensk Klimatcertifiering AB
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.