onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Sommarjobbare håller rätt på elsparksföretagen i Göteborg

Publicerad: 12 juli 2021, 09:53

Bland hundratals ansökningar vaskade Göteborgs stad fram tre sommarjobbande ungdomar. Uppdrag: Se till att elsparksföretagen sköter sig.

Ämnen i artikeln:

TrafikKollektivtrafikStadsplaneringElcyklar

Christina Kennedy

ck@dagenssamhalle.se


En vecka in i granskningsperiod ger Carina Abrahamsson, enhetschef för parkering på trafikontoret hos Göteborgs stad, tummen upp för nyrekryteringarna som under sex veckor kontrollerar att företagen som hyr ut elsparkscyklar lever upp till villkoren i marktillståndet.
– De åker själva elsparkcykel och kollar till exempel att det inte går att köra fortare än man ska, och att det inte går att avsluta i de zoner där man inte får parkera, berättar Carina Abrahamsson som exemplifierar med kyrkogårdar där man endast får köra med gångfart. Sommarjobbarna kollar också att det går att komma i kontakt med företagens kundtjänst och hur snabbt man får svar.
Enligt Göteborgs stad är ett av de viktigaste villkoren för markupplåtelsen att företagen ska ha en kundtjänst som från och med 1 juli i år är bemannad med svensktalande personal.

I onsdags tog staden till med stora släggan och lät forsla bort ett trettiotal elsparkcyklar från en gata i stadsdelen Gamlestaden där de låg slängda på trottoaren och tvingade ut gångtrafikanter i en dubbelriktad cykelbana.

– Där gjorde våra sommarjobbare en viktig insats i att först försöka felanmäla till företagen. De ska ju då komma och hämta cyklarna själv skyndsamt. Men så skedde inte och då fick vi agera, säger Carina Abrahamsson och konstaterar att insatsen gett effekt då företagen efteråt lovat vidta åtgärder för att platsen inte ska få fortsatta problem.

 Rent praktiskt innebär bortforslandet att företagen får betala 300 kronor per cykel för att få tillbaka den, vilket motsvarar trafikkontorets kostnad för insatsen.

De populära sommarjobben kom till för att erbjuda unga jobb och samtidigt få grepp om ett alltmer tidskrävande problem.
- Våra parkeringsvakter har så enormt mycket annat de måste göra, särskilt kring badplatserna på sommaren blir det ofta problem med framkomligheten. Så här såg vi att högskolestuderande kunde bli ett bra komplement, säger Carina Abrahamsson.
Efter de sex veckorna kommer sommarjobbarna samla sina insikter i en slutrapport.
- Jag är väldigt positivt överraskade så här långt, och jag ser gärna en fortsättning nästa år för tyvärr tror jag inte att vi löser detta på en sommar, säger Carina Abrahamsson.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev