Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

”Slöseri köpa bostadsrätter för skattepengar”

Kommuner tvingas nu köpa bostadsrätter i stor skala till asylsökande, vilket bidrar till att hålla uppe ohållbara prisnivåer och är slöseri med skattepengar. Staten borde istället ha tagit sitt ansvar och fokuserat på att snabbt få fram fler hyresrätter.

Publicerad: 30 augusti 2016, 08:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Kommunernas köp av bostadsrätter innebär enligt Skattebetalarnas förening en kostnad och en risk, även om de bokförs som investeringar.


Ämnen i artikeln:

BostadsbristenAsylsökandeKommunerBostadspolitik

I spåren av det stora antalet asylsökande har problemen på bostadsmarknaden förvärrats, då det saknas bostäder till de nyanlända. Istället för att göra något åt de strukturella problemen på bostadsmarknaden väljer staten att dumpa det hela på kommunerna, som därför börjat köpa redan existerande bostadsrätter i stor skala.

Enligt artikeln Kommuner köper bostadsrätter i Aftonbladet finns i kommunerna planer på att investera sammanlagt närmare 100 miljoner kronor i lägenheter för asylsökande.

De kommunala förvärven av lägenheter är ett direkt slöseri med skattepengar, som inte skapar något av värde utan tvärt om bidrar till att hålla uppe ohållbara prisnivåer på bostadsmarknaden. Extra absurt är det när allmännyttan först sålt lägenheter till bostadsrättsföreningar, för att nu köpa tillbaka andra eller samma lägenheter dyrare. I stället borde något av värde tillkomma, nämligen nya bostäder.

Det är svenska staten och dess myndigheter som sett till att situationen har uppstått för kommunerna, och då är det också staten som bör ta ansvaret. Istället har de nu kört över det kommunala självbestämmandet och tvingar på kommuner med bostadsbrist asylsökande, som kanske inte ens vill bo i tilldelad kommun eller region.

För att inte inköpen ska belasta kommunernas budgetar bokförs förvärven som investeringar och de ansvariga utgår från att kommunen kan få tillbaka pengarna när lägenheterna säljs igen i framtiden. Att kommunerna bokföringsmässigt låtsas att detta inte är en kostnad ändrar emellertid inte något. Det är nämligen skattepengar som kommunerna måste ut med för att genomföra dessa köp, alternativt lånade pengar. Konceptet risk är tydligen inget kommunerna känner till.

Staten borde i stället skyndsamt ha genomfört omfattande reformeringar av bostadsbyggandet och sänkt byggskatterna så att det byggs hyresrätter i attraktiva och dynamiska storstadsområden, där infrastruktur och arbetstillfällen existerar.  Det finns statlig mark att bygga på eller byggnader att bygga om via olika myndigheters och statliga bolags ägande om det skulle vara tillgången på mark som är problemet.

I stället för spekulation med skattepengar på bostadsrättsmarknaden hade det gått att faktiskt skapa reala tillgångar av värde, nämligen nya hyresrätter. Inte bara högre värderingar för de som redan är inne i en bostadskarriär och vill få betalt för att bo genom till synes evigt stigande bostadspriser.

Hyresvärdars investeringar i nya hyresrätter är också utsatt för betydligt lägre risk för skattebetalarna än kommuners spekulation i att man kan sälja en bostadsrätt utan förlust.

Om de kommunala köpen av bostadsrätter blir förluster framöver behöver det bokföras som en kostnad för kommunen. Kort sagt en kostnad som belastar kärnverksamheter som skola och omsorg - kommunernas populära budgetregulatorer när kostnader för olika slöserier uppstår. Om inte annat kanske man som vanligt kommer höja kommunens internhyror för skollokalerna, så skolbudgeten ser ut att vara intakt ut mot skattebetalarna, som inte får ihop varför man sparkar lärare fast budgeten inte dras ner.

Vi får hoppas att staten i framtiden fokuserar på att skapa något av värde, istället för att blåsa upp värderingar genom att i praktiken tvinga kommunerna att köpa bostadsrätter på marknaden.

Lars Wilderäng, slöseriombudsman, Skattebetalarnas förening

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev