söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Slopat hisskrav gäller bara tillfälliga asylboenden

Tillgänglighet är viktigt. Den åsikten delar vi med Liberalerna. Det är viktigt både för nuvarande behov och för byggnaders möjliga framtida behov i andra funktioner än i dag. Därför gäller lättnaderna inte det normala beståndet, utan endast tillfälliga anläggningsboenden.

Publicerad: 12 januari 2016, 11:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

De nya lägre kraven leder till att det blir lättare att etablera nya flyktingförläggningar.


Ämnen i artikeln:

TillgänglighetFlyktingmottagandeBostadspolitikBostadspolitikenByggreglerBostadsbristenFlyktingpolitik

REPLIK Riksdagsledamoten Robert Hannah (L) med flera, lyfter i debattartikeln ”Slopat hisskrav slår mot tillgängligheten” vikten av att vi ska ha tillgängliga boenden i Sverige.

Vi delar uppfattning om att tillgänglighet i nyproduktion är viktigt. Men tvärtemot vad som påstås i artikeln handlar regeringens regellättnader inte om hyresrätter, utan om tillfälliga anläggningsboenden för asylsökanden.

Sverige har under 2015 gjort en fantastisk insats för människor på flykt. Från privatpersoner som tagit emot människor vid centralstationer till civilsamhället som anordnat träffar för nyanlända och statliga myndigheter och kommuner som gjort allt för att personerna som kommer ska få en så bra start som möjligt.

Men det stora antalet som kommit till Sverige för med sig utmaningar. En av de kanske svåraste utmaningar är bristen på bostäder, både på kort sikt för de som kommer hit tillfälligt och på lång sikt för de som väljer att stanna. I ett sådant läge kan vi inte vara passiva, vi måste istället möta det ökade behovet med en aktiv bostadspolitik och konkreta åtgärder.

I flera kommuner i Sverige finns det i dag lokaler som kan fungera som tillfälliga anläggningsboenden, men som byggts för andra ändamål.  När ett nytt anläggningsboende etableras i en befintlig byggnad gäller i princip nybyggnadskraven fullt ut, vilket kan göra etableringen omständig, tidskrävande och kostsam. Det är problematiskt i ett läge där vi snabbt behöver få fram fler boendeplatser.

För att göra det enklare, snabbare och billigare att få fram anläggningsboenden inför därför regeringen lättnader för kommunerna i nybyggnadskraven, men endast om lokalerna ska användas för till anläggningsboenden, och bara under en begränsad tid.

Det innebär inte att de som har behov av exempelvis hiss ska behöva bo i ett tillfälligt anläggningsboende utan hiss. När asylsökande placeras så är det Migrationsverket som bedömer var den enskilde ska placeras, och då blir det också möjligt för Migrationsverket att placera den som behöver hiss i ett boende som är anpassat för personer med nedsatt rörelseförmåga.

De nya lägre kraven leder till att det blir lättare att etablera nya förläggningar. Givet situationen, och det faktum att en asylsökande befinner sig på ett anläggningsboende endast under en begränsad tid, ser vi att det är en motiverad åtgärd och ett viktigt stöd till kommunerna.

Tillgänglighet är viktigt. Den åsikten delar vi med Liberalerna. Det är viktigt både för nuvarande behov och för byggnaders möjliga framtida behov i andra funktioner än i dag. Därför gäller lättnaderna inte det normala beståndet, utan endast tillfälliga anläggningsboenden.

Mehmet Kaplan, bostads- och stadsutvecklingsminister (MP)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev