Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

”SD:s satsningar på äldre är tomma ord”

Till skillnad från vad Sverigedemokraterna försöker få människor att tro så har det svenska samhället gynnats av en stor inflyttning till vårt land. SD gärna ställer utsatta grupper mot varandra för att bidra till ökad främlingsfientlighet och mytbildning.

Publicerad: 7 mars 2016, 10:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

I budgeten för 2016 satsar MP bland annat 52 miljoner kronor för att stadsdelarna ska kunna bevilja mer hemtjänst och boendeplatser för äldre. Det är första gången på flera år som en sådan satsning görs.


Ämnen i artikeln:

BostadsbristenBostadsbyggandeFlyktingmottagandeFlyktingpolitikBostadspolitik

Replik. Sverigedemokraterna har fel när de påstår att det är stadens ”äldre som drabbas när den rödgrönrosa majoriteten väljer att prioriera nyanlända” (Dagens Samhälle 29 februari). Detta stämmer inte. I den rödgrönrosa majoriteten för vi en väldigt ambitiös äldrepolitik samtidigt som vi välkomnar människor på flykt till vår stad.

I budgeten för 2016 satsar vi bland annat 52 miljoner kronor för att stadsdelarna ska kunna bevilja mer hemtjänst och boendeplatser för äldre. Det är första gången på flera år som en sådan satsning görs.

Vi har också sjösatt en äldreboendeutredning som ser över olika boendealternativ för äldre. Vi monterar inte ned välfärden för våra äldre, vi bygger ut den.

När det gäller bostäder till unga stockholmare, studenter eller människor som får ett arbete i Stockholm så ökar vi också takten. 2015 ökade byggandet i Stockholm kraftigt jämfört med tidigare år.

8 181 lägenheter markanvisades, varav mer än hälften var hyresrätter. Dessutom beslutades 13 849 bostäder i start-pm och 6 902 blev antagna eller godkända i detaljplaner.

Därför ställer jag mig starkt kritisk till Dan Kareliusson (SD) och Per Ossmers (SD) påstående att vi varken satsar på äldre eller bygger bostäder.

Bara för några veckor sedan svarade jag på en annan debattartikel från Sverigedemokraterna. Den gången var det bland annat Jimmy Hesselbäck, ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholm stad, som påstod att vi tog resurser ”från svenska hemlösa till förmån för tillresta tiggare”.

Det påståendet var lika felaktigt, men det visar tydligt hur SD gärna ställer utsatta grupper mot varandra för att bidra till ökad främlingsfientlighet och mytbildning.

Sverigedemokraternas egna satsningar på äldre är inget mer än tomma ord. Anledningen är att SD i sitt budgetförslag helt saknar finansiering för sina satsningar vilket jag uppfattar som både oseriöst och nonchalant.

Det är även intressant i sammanhanget hur Sverigedemokraterna har agerat på riksnivå. Där har partiet lagt en budget med nedskärningar hos kommuner och landsting på 53 miljarder kronor. Nedskärningar som skulle slå mycket hårt mot de äldre i vår stad om de genomfördes.

Till skillnad från vad Sverigedemokraterna försöker få människor att tro, så har det svenska samhället gynnats av en stor inflyttning till vårt land.

I en rapport från Arena Idé, som presenterades i somras, konstateras det att migrationen till Sverige uppskattningsvis har genererat en tillväxt motsvarande 900 miljarder kronor sedan 1950-talet.

För mig är det självklart att Stockholm ska ta sin del av ansvaret för dem som flyr. Vi ska vara en öppen och välkomnande stad.

Att kapitulera och säga att det är ”fullt” är inte att ta politiskt ansvar i en tid när människor flyr från helveten på jorden. Att ta politiskt ansvar är att säga att nu gör vi allt vi kan för att stötta och hjälpa de människor som flytt hit.

Åsa Lindhagen, socialborgarråd (MP) Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev