Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

”Sänkta inkomstkrav öppnar upp för unga”

Vi anser att hyresvärdarnas inkomstkrav bör anpassas efter den verklighet som många av oss unga lever i idag. En verklighet där etablering på arbetsmarknad sker i en högre ålder än tidigare generationer och där det finns många fler anställningsformer än en fast tillsvidaretjänst.

Publicerad: 8 maj 2017, 09:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BostäderBostadsbristenHyresrätter

I dagarna har SABO haft sin kongress där man antagit idéprogrammet ”Allmännyttan mot år 2030” som rör allmännyttans roll i ett långsiktigt och strategiskt perspektiv och där man äntligen tagit en tydligare ställning i frågan om sänkta inkomstkrav på hyresgäster.

Det är med en positiv känsla vi i jagvillhabostad.nu tar del av idéprogrammet. Nytt att anmärka i programmet, jämfört med det från 2007, ”SABO-företagen mot år 2020”, är att SABO positionerar sig mycket tydligare i frågan om inkomstkrav på nya hyresgäster. I det nya idéprogrammet skriver man:
 ”... ansvarsfull uthyrning av bostäder förutsätter att det görs en individuell bedömning av varje bostadssökandes betalningsförmåga. Omotiverat höga krav bör inte ställas.”.

Vi menar att detta inte går att tolka på något annat sätt än en signal till politiker i samtliga kommuner där allmännyttiga bostadsföretag existerar om att det är hög tid att se över hur inkomstkrav tillämpas på hyresgäster. Flera kommuner runt om i landet däribland Göteborg och Stockholm har de senaste åren genom politiska beslut sänkt sina inkomstkrav på hyresgäster i sina bostadsföretag. Men fortfarande tillämpas det i de flesta kommuner i landet ett krav på tre gånger månadshyra i fast inkomst på nya hyresgäster. Dessa krav är förlegade och från en tid där arbetsmarknaden såg annorlunda ut och särskilt ungas etablering på densamma.

Vi anser att inkomstkraven bör anpassas efter verkligheten många av oss unga lever i idag. En verklighet där etablering på arbetsmarknad sker i en högre ålder än tidigare generationer och där det finns många fler anställningsformer än en fast tillsvidaretjänst. Särskilt märkliga blir hyresvärdarnas inkomstkrav i storstadsregionerna när man sätter det i kontrast till att unga inte sällan tenderar att betala bra mycket mer i hyra för sin bostad på andrahandsmarknaden man är hänvisade till än ett förstahandskontrakt.

SABO, som är en bransch- och intresseorganisation för cirka 300 allmännyttiga bostadsföretag runt om i landet, har genom ett idéprogram en stor möjlighet att brett kunna påverka riktningen och stödja utvecklingen av alla de bostadsföretag man organiserar. Däremot är man alltid begränsade av det faktum att det är varje bostadsföretags ägare, det vill säga kommunen, som ytterst sitter på makten att förändra och styra om företagens arbete. Vi hoppas därför att idéprogrammet blir en stark markering mot de kommuner som genom sina bostadsföretag ställer orimligt höga inkomstkrav på hyresgäster.

Ungas utanförskap på bostadsmarknaden innebär att bostadspolitiken har många tuffa utmaningar framför sig och inkomstkraven är bara ett av många områden som behöver bättras. Men så länge inkomstkraven är utformade som de är idag i många av landets kommuner så tror vi att unga alltid kommer vara en grupp som kommer ha svårt att etablera sig. Kraven är helt enkelt ett onödigt, extra hinder för en grupp som redan har det svårt att etablera sig på grund av avsaknaden av kötid.

Vi, jagvillhabostad.nu, tycker att det är dags för verklighetsförankrade inkomstkrav där unga ges en rättvisare chans att få tag på en egen bostad. Därför är vårt budskap till politiker i landets alla kommuner enkel: lyssna på SABO - sänk inkomstkraven!

Fotnot: jagvillhabostad.nu är en partipolitiskt och religiöst obundet ideellt förbund som organiserar unga bostadslösa och – intresserade.

Aidin Zandian, förbundsordförande jagvillhabostad.nu

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev