Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

SABO: Utlovat stöd måste betalas ut

Publicerad: 20 december 2018, 14:24

Anders Nordstrand, vd Sabo, och Tanja Rasmusson, Sveriger Byggindustrier, om de förändrade villkoren på bostadsmarknaden.

Foto: Lennart Månsson, Bildbyrån

Tvärstopp för byggandet och högre hyror. Det blir konsekvenserna när investeringsstödet till hyres- och studentbostäder stryps vid nyår, larmar SABO. — Man kan inte rycka bort det med två veckors varsel, säger Anders Nordstrand, vd.


Ämnen i artikeln:

HyresrätterBostadsbyggandeAllmännyttanBostadsbristenBudget 2019

Statens budget för 2019 innebär att investeringsstödet avvecklas och att inga nya ansökningar får beviljas efter den 31 december. Runt om i landet kommer nu rapporter om att planerade bostäder riskerar att inte bli av till följd av de nya spelreglerna. Enligt Boverket kan det handla om 5 000 hyres- och studentbostäder.

I en debattartikel publicerad i Svenska Dagbladet på torsdagen lyfter Sveriges allmännyttiga bostadsföretag (SABO) med flera frågan om ”en ordnad avveckling”, alltså någon form av övergångsregler.

— Vi har inga åsikter om investeringsstödet som sådant. Det vi är kritiska till är att man rycker bort det med två veckors varsel. Ett antal projekt kommer att stoppas omedelbart, säger Anders Nordstrand.

Att planera för och bygga bostäder tar många år och bostadsbolag som räknat med och redan ansökt om stödet måste få det, menar Nordstrand som berättar att flera medlemsföretag på mindre orter hamnat i en prekär situation.

— Tusentals lägenheter har projekterats och byggts utifrån att det här stödet finns. De som lämnat in ansökningar utifrån gällande regelverk måste hanteras seriöst.

En del bostadsbolag som redan har byggt klart sina fastigheter men inte hinner få stödet tvingas därför att höja hyrorna för att få kalkylerna att gå ihop. Det anses dock svårt särskilt i mindre kommuner där hyresgästerna har sämre betalningsförmåga.

– Om hyran måste höjas med 1 500 kronor är det mycket pengar. Färre kommer att efterfråga lägenheterna som byggs.

Den plötsliga förändringen understryker behovet av mer långsiktiga spelregler på bostadsmarknaden, anser Nordstrand.

— Reglerna kan inte bytas ut vart fjärde år. Men investeringsstödet är ingen långsiktig lösning, vi behöver blocköverskridande lösningar, säger han.

Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, har respekt för att byggbolag nu uttrycker missnöje, men kommer inte att sakna investeringsstödet.

— Frustrationen är ett tecken på att subventionerna var fel från början. Med subventioner blir det ryckigt och svårt att planera, men det är en enkel lösning för politikerna.

Kravet på övergångsregler har Tanja Rasmusson inga synpunkter på. Men Sveriges Byggindustrier efterfrågar på sikt andra bostadspolitiska reformer, som riktade bostadsbidrag eller subventionerat bostadssparande för unga.

— Investeringsstödet var till för att ge mindre bemedlade bostäder, men denna grupp har inte nåtts. I stället är det människor med högre inkomster som bor i de subventionerade lägenheterna.

Att hyrorna nu blir för höga beror inte på att investeringsstödet försvinner utan på det nuvarande systemet för hyressättning, menar Rasmusson.

Karin Lundahl

Webbredaktör

klu@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev