torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Så ska framtidsstaden Barkarby bli klimatsmart

Publicerad: 8 december 2021, 12:10

Det byggs för fullt i Barkarbystaden, med målet 14 000 nya bostäder 2035. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under tisdagen hölls Stora Mobilitetsdagen i regi av Dagens industri, Dagens Samhälle och Aktuell Hållbarhet. Där diskuterades olika hållbara sätt att transportera sig på – liksom en vision av morgondagens stad där klimatmedvetenhet och tillgänglighet prioriteras.

Ämnen i artikeln:

Hållbart byggandeTransporterKollektivtrafik

KSE


Den stora boven när det kommer till städers utsläpp är transporter, och då framför allt bilen. Joanna Saber, trafikplanerare på Järfälla kommun, presenterade en vision av Barkarbystaden där målet är att människor ska kunna bo, arbeta och leva utan att behöva äga egen bil. 

I projektet finns ett gränsöverskridande samarbete mellan Järfälla kommun, SL och Nobina – ett samarbete som enligt Joanna Saber utgör själva receptet för det hon hoppas ska bli en framgång.

– Vi är tre aktörer som har helt olika roller. Trafikförvaltningen och Nobina med dess kunskap om kollektivtrafiksförsörjning samt Nobina Tech som bidragit med teknisk kunskap och innovationsdrivande kompetens som inte kommunen har, säger hon.

I framtidsstaden ingår fyra delprojekt som ska bidra till att få bort bilen, men utan att drabba tillgängligheten: 

Bus Rapid Transport (BRT) färdas mellan Barkarbystaden och Akalla i egna prioriterade körfält med hög turtäthet och kapacitet för många resenärer. 

Bilpoolen är en samling elbilar som finns enkelt åtkomliga och kan bokas via mobiltelefonen. 

Den självkörande bussen är i dag inte så utvecklad att den fungerar som vardaglig transport. Kommunens mål är dock att varje enskild medborgare så småningom ska kunna beställa den till sin dörr och sedan bli transporterad till närmaste buss- eller tunnelbanestation. 

Hyrcyklar och elscootrar kommer att finnas tillgängliga för mikrotransporter. 

Tillsammans med SL och Nobina har Järfälla kommun utvecklat Travis, en app som kan användas för att boka Barkarbystadens alla olika transportmedel och förenkla den mobila tillgängligheten. 

– Appen talar om på vilket sätt du bäst kan resa dit du vill, dessutom kan du köpa din resa i appen, säger Saber.

År 2026 kommer det att finnas en tunnelbane- och pendeltågsstation i stadsdelens centrum. 2030 öppnar förbifart Stockholm där E4 och E18 ska mötas. Alla dessa planer hoppas Järfälla kommun ska bidra till att minska koldioxidutsläpp och öka tillgängligheten i stadsdelen. 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev