Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Så kan Kaplan lösa den akuta bokrisen

Fastighetsägarna hävdar att en ny bostadsminister är skyldig att tänka nytt. Och där är vi helt eniga, skriver Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder i ett svar till Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo om den nya regeringens bostadspolitik.

Publicerad: 3 oktober 2014, 13:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nu är det upp till nya bostadsministern Mehmet Kaplan att styra upp bostadspolitiken.

Foto: Fredrik Hjerling


Ämnen i artikeln:

BostäderBostadsbyggandeBostadsbristen

REPLIK Politikens abdikerande från bostadsfrågorna det senaste decenniet och tron på att marknaden skulle lösa bostadsbristen har nått vägs ände. Det är dags för stat och kommuner att ta tillbaka ansvaret för bostadsfrågorna och skapa en bostadspolitik värd namnet. Det handlar om att på allvar förstå sambandet mellan arbetsmarknad, tillväxt, välfärd och tillgången på bostäder. Det måste byggas mer och framför allt fler hyresrätter för människor med vanliga inkomster.

Fastighetsägarnas fyra punkter, som presenteras i debattartikeln i Dagens Samhälle den 2 oktober, är i stora drag vällovliga men de har fått hela prioritetsordningen om bakfoten.

Vi kan efter fredagens regeringsförklaring, som väldigt tydligt markerade att bostadspolitiken och ett ökat bostadsbyggande är en nationell angelägenhet, konstatera att statsminister Stefan Löfven och hans regeringen verkar dela den uppfattningen.

När det råder bostadsbrist i 85 procent av landets kommuner så är det lätt löjeväckande att Fastighetsägarna föreslår som första steg att regeringen bör överväga åtgärder som kan påverka människors behov av bostäder. Förslaget om enklare regler vid andrahandsuthyrning är prövat av den förra alliansregeringen och det ledde inte till att bostadsbristen minskade. I stället får de som behöver en bostad nu betala betydligt mer för sitt andrahandsboende och dessutom bo allt trängre.

Fastighetsägarna efterlyser också åtgärder för att utnyttja beståndet bättre. Förutom att det inte finns tillförlitlig statistik någonstans om att beståndet skulle vara underutnyttjat - det finns gott om gissningar och tyckande kring detta dock, särskilt bland dem som gärna framhäver behovet av ökade marknadslösningar - så ligger det naturligtvis i fastighetsägarnas intresse att föra fram att hyressättningssystemet inte motsvarar hyresgästernas prioriteringar.

Fastighetsägarna tycker läget ska spela större roll för hyresnivåerna men då bortser man helt från att det till exempel i Stockholm redan skiljer omkring 30 procent i hyresnivåer mellan innerstad och ytterstad om man jämför likvärdiga bostadshus. Hur stora skillnader ska det vara för att fastighetsägarna ska känna sig nöjda med hyresspridningen, kan man undra.

Det finns inga genvägar för att få bort bostadsbristen, den går bara att bygga bort. Det måste byggas mycket och det måste börja byggas NU. Detta måste vara den absolut mest prioriterade frågan för den nya regeringen.

Genom ränteavdrag och ROT-avdrag stöds egnahem och bostadsrätter med cirka 40 miljarder kronor per år genom skattesystemet. Inte en krona går till hyresrätter. Det krävs därför en skattereform för att skapa likvärdiga ekonomiska villkor för byggande av hyresrätter, bostadsrätter och egna hem. I väntan på detta är det både nödvändigt och rättvist att staten inför en investeringsstimulans för nybyggnation av hyresrätter.

Hyresgästföreningen har en rad förslag för att få igång bostadsbyggandet.

• Inför en investeringsstimulans på mellan 175 000 och 245 000 kronor per lägenhet beroende på var den byggs. Det kostar cirka 4 miljarder kr per år om det byggs 20 000 lägenheter, mindre än en tredjedel av vad bara ROT-avdraget till ägda bostäder kostar. Villkora investeringsstimulansen med krav på högsta hyresnivåer.
• Inför en statlig direktutlåning till hyresrättsbyggande för att skapa gynnsamma finansieringsförutsättningar.
• Koppla ihop satsningar på infrastruktur med krav på att det byggs hyresrätter.
• Använd både statens och kommunernas mark på ett offensivt sätt för att bidra till ett ökat byggande av hyresrätter.
• Kommunerna måste skaffa fram planer för bostadsbyggandet och använda sina allmännyttiga bostadsföretag för att bygga och förvalta hyresrätter utifrån de behov som finns.

Det här är våra lösningar för att skapa en bostadspolitik värd namnet. Vi tror på politikers förmåga att aktivt driva samhällsutvecklingen framåt. Vi är övertygade om att det får betydligt fler bostäder byggda än en enögd tilltro till marknaden.

Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev