måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Så kämpar Nässjö mot översvämningarna: ”Det har gått väldigt fort”

Publicerad: 16 januari 2023, 11:18

25–35 fastigheter runt Gisshultasjön i Nässjö kommun är drabbade av översvämningarna, enligt räddningstjänsten. Foto: Mikael Fritzon/TT

Ett antal kommuner är drabbade av de höga vattenflödena. Läget kan bli värre än översvämningsåret 2020.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttRäddningstjänstenÖversvämningMiljö

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


I Värnamo byggs barriärer för att skydda samhället mot de snabbt stigande vattennivåerna. I Nässjö kom larm på söndagskvällen om att Gisshultasjön stigit över sina breddar.

– Vi är på plats från räddningstjänsten med cirka 15–20 personer och fyller på med personal hela tiden. Främst jobbar vi med att inventera skadeläget för att se hur många fastigheter som är drabbade, säger Anders Walhjalt från Höglandets räddningstjänstförbund. 

– Larmet kom i går. Då var flödena väldigt höga och det var svårt få en överblick när det var mörkt och blåsigt. 

Nässjö är långt ifrån den enda drabbade kommunen. Larmen om översvämningar strömmar in till Jönköpings läns räddningstjänster. Länsstyrelsen varnade i fredags för stigande vattennivåer i kommunerna Habo, Mullsjö, Värnamo, Gnosjö och Tranås. På måndagen är läget än mer allvarligt.

– Det blir värre och värre hela tiden, säger länsstyrelsens beredskapsdirektör Fredric Jonsson till P4 Jönköping och berättar att prognosen är att läget kan bli värre än 2020 – det år då Halland, Blekinge och Kronobergs län drabbades av omfattande översvämningar. 

SMHI har utfärdat röd varning – den högsta nivån – för Viskan i Ulricehamn och Borås, samt Övre Ätran i Tranemo. Det ligger även flera orange varningar ute, bland annat för Arbogaån och Nedre Lagan. I Lagan är vattennivå nu högre än i februari 2020.

Tobias von Stöckel från Höglandets räddningstjänst arbetar med att försöka pumpa bort en del av vattnet vid Gisshultasjön. Foto: Mikael Fritzon/TT

I Nässjö är det oväntat att Gisshultasjön så snabbt svämmade över. Det är inte ett område som normalt är särskilt översvämningsdrabbat. 

– På den här platsen har det gått väldigt fort, och vi inventerar nu för att se om det är något som täppt till något flöde någonstans, säger Anders Walhjalt. 

Måndagens fokus är att förstå hur vattnet flödar, för att sedan försöka begränsa inflödet och leda bort vattnet. 

Finns personal så att det räcker?
– I den här situationen har vi möjligheter att kalla in resurser från hela länet och Nässjö kommun har aktiverat sin krisledning och stöttar med det som behövs, säger Anders Walhjalt.

LÄS MER: Forskare: Dags förbereda skola, vård och omsorg för extremväder

LÄS MER: Norrköping långt fram i anpassningen till ett förändrat klimat 

LÄS MER: Gävle chanslöst mot regnet - trots varningar

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev