Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Så bygger vi fler hyresrätter i Stockholm

Bostadsbristen i Stockholm slår hårt mot unga. Vi måste nu börja bygga små hyresrätter som de har råd att bo i. Kristdemokraterna har ett antal förslag som kan sätta fart på byggandet.

Publicerad: 13 augusti 2014, 03:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BostäderHyresrätter

Bostadsbristen är stor i Stockholm, inte minst drabbar den unga. Många tvingas tacka nej till en plats på Stockholms universitet på grund av bostadsbristen. Allt fler bor ofrivilligt kvar hos sina föräldrar högt upp i åldern. Allt fler företag vittnar om problem med att rekrytera rätt kompetens på grund av bostadsbristen. Bostäder finns så klart men nämnda grupper har sällan råd med, eller får inte lån till, en bostadsrätt i Stockholmsområdet. Därför måste vi öka produktionen av små hyresrätter som unga har råd att bo i.

Kristdemokraterna i Stockholm har därför tagit fram ett antal förslag på åtgärder för att fler små lägenheter ska byggas. Vi vill bland annat halvera markpriset för hyresrätter under 35 kvadratmeter. Därutöver vill vi minska kravet på parkeringsplatser för såväl hyresrätter som bostadsrätter som är under 35 kvadratmeter. Det skulle sänka produktionskostnaderna samtidigt som det skulle ge långsiktiga spelregler för byggindustrin.

Kristdemokraterna vill vidare att fler arkitekttävlingar ska utlysas med låg hyra som en avgörande faktor för vem som vinner. Dessutom anser vi att fler lägenheter ska reserveras åt personer under 30 år, så kallade ungdomsbostäder. Vårt mål är att det under nästa mandatperiod ska tillkomma 2 000 nya sådana lägenheter, inom såväl befintligt bestånd som genom nyproduktion. Utöver detta vill vi också införa ett avdragsgillt bosparande för unga för att på så sätt underlätta inträdet på bostadsmarknaden för fler.

Samtidigt som vi måste öka bostadsbyggandet är det viktigt att understryka att bostäder inte enbart får handla om kvantitet utan också om kvalitet. Vi ska inte göra om miljonprogrammets misstag. De hus som byggs ska vara vackra och ha en varierad gestaltning såväl i form som i färg och höjd. Bottenvåningar ska så långt som möjligt innehålla butiker, kaféer, restauranger och andra offentliga lokaler. Nya kvarter ska skapa fler mötesplatser och förstärka stadslivet i Stockholm. Bostäder och kvarter är inte bara hus utan också stad och liv.

Stockholm står inför en stor expansion. Denna tillväxt innebär så klart en del problem men ger oss också enorma möjligheter. Genom tillväxten kan vi nu göra en rekordstor utbyggnad av tunnelbanan och annan kollektivtrafik. Tack vare tillväxten kan cykelvägnätet byggas ut och Förbifarten äntligen färdigställas. Med hjälp av tillväxten kan vi skapa stadsliv i fler delar av Stockholm och läka samman de sår och barriärer som finns mellan olika stadsdelar runt om i vår stad. Tillväxten ger oss möjligheter och det gäller att ta till vara på dem.

Erik Slottner, toppkandidat för Kristdemokraterna i Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

BostäderHyresrätter

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev