söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

S-toppar: Kan en norrlänning bli minister?

Kan en norrlänning, dalkulla eller skåning bli minister? Det ser mörkt ut - för var ska vederbörande bo? Ska en ministerpost bara kunna accepteras av den som är beredd att låna miljontals kronor på banken för en tillfällig bostad? frågar sig fem S-kommunalråd.

Publicerad: 20 januari 2016, 13:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Är det inte dags att staten ordnar boende också till ministrar från Sverige utanför Stockholm liksom för riksdagsledamöterna?

Foto: Anders Löwdin


Ämnen i artikeln:

HyresrätterSocialdemokraternaKorruptionMutorBostadsbristenWallströms lägenhet

Den senaste tiden har vi läst om att möjligheten att bo i en lägenhet om man är minister kan betraktas som en muta. Var finns det vägledning om dessa frågor? Ingenstans. Anklagelserna mot utrikesminister Margot Wallström om muta och misstroendeförklaring känns befängda.

Fast låt oss ta det från början. En person från, låt oss säga Luleå, Sundsvall, Östersund eller Borlänge blir utnämnd till minister. Hen har förstås en bostad, sin familj och vänner på sin hemort. Så kommer ett viktigt erbjudande att ingå i en regering. Då måste man bo i Stockholm.

I Stockholm finns inga lediga hyreslägenheter hos bostadsförmedlingen. Kön är lång. Och jobbet som minister börjar omgående efter att man fått erbjudandet. Vad göra?

Först kanske man bor på hotell, sedan kanske i andra hand. Många anser att man ska köpa en lägenhet, en flermiljonaffär i hård konkurrens om det gäller Stockholms närhet.

Ska en ministerpost bara kunna accepteras av den som är beredd att låna miljontals kronor på banken för en tillfällig bostad? Ministrar från landsorten har från tid till annan fått erbjudanden från fastighetsinnehavare om att få hyra en lägenhet, Maj-Inger Klingwall, Ulf Kristersson och senast Margot Wallström är några exempel.

Alla dessa uthyrningar har föranlett mediadrev och upprördhet. Och i en del fall till förundersökning om det föreligger mutbrott.

För riksdagsledamöter från Sverige utanför Stockholmsregionen är boendet ordnat av riksdagen. Men en nyutnämnd minister får på egen risk ge sig ut på bostadsjakt utan riktlinjer och regler och med risk att hudflängas i media.

Nästa gång någon utses, vad ska gälla? Är det moraliskt fel, till och med straffbart att tacka ja till ett erbjudande om att få hyra en lägenhet hos någon fastighetsinnehavare?

Är det inte dags att staten ordnar boende också till ministrar från Sverige utanför Stockholm liksom för riksdagsledamöterna? Debatten som nu rasar är allt annat än rimlig för att uppbära ansvaret att ingå i Sveriges regering.

Jan Bohman, kommunstyrelsens ordförande (S) Borlänge

Yvonne Stålnacke, kommunalråd (S) Luleå kommun

Peder Björk, kommunalråd (S) Sundsvall

AnnSofie Andersson, kommunalråd (S) Östersund

Niklas Nordström, kommunalråd (S) Luleå kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev