Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

S har ett särskilt ansvar att öka tryggheten i Järva

Socialdemokrater har i många val kunnat förutspå seger i Järva. I förra valet röstade över 90 procent i Rinkeby på S, MP och V. Men den här gången är det annorlunda, trots att behovet av försörjningsstöd kraftigt minskar, ungdomsarbetslösheten sjunkit med över 40 procent och nya bostäder byggs. En fråga som återkommer när jag knackar dörr är hur vi ska stoppa kriminaliteten, skriver Lawen Redar, riksdagsledamot (S), ledamot justitieutskottet.

Publicerad: 17 augusti 2018, 03:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Att åstadkomma minskad brottslighet och öka tryggheten i Järva är avgörande, och i denna fråga bär socialdemokratin ett särskilt ansvar, enligt debattören.

Foto: Mostphotos


I snart tre veckor har jag dörrknackat i Rinkeby, Tensta och Kista - de rödgrönas starkaste fästen i Stockholmsområdet. Som förväntat, är det många som välkomnar oss när vi ringer på. Men kort in på samtalen vill medborgarna diskutera skjutningarna och kriminaliteten bland unga. Det är inte konstigt, tio procent av landets alla mord ägde rum i Järva år 2015. Jag minns själv hur alla barnfamiljer sprang från Burger King i Kista Galleria när två unga män blev skjutna precis utanför eller när min barndomsväns mamma blev ihjälkörd av en drogpåverkad mopedförare på Järvafältet. Att det fortfarande pågår öppen narkotikaförsäljning utanför min farbrors lägenhet är ett under, sett till hur många gånger vi har samtalat med polisen om detta.

I dagarna har jag samtalat med flertalet föräldrar som berättar för mig om ett allvarligt växande fenomen. I skuggan av bristande resurser lånas det pengar. Journalisten Ann Thörnqvist har skrivit om fenomenet ”grå lånemarknad”. Belåningen är inte lika vit som när medelklassen traskar till banken, men inte heller svart eftersom det inte är olagligt att låna ut pengar. Men när kriminella grupper får kännedom om lånen kan de driva in skulder genom hot om våld och ockerränta. Tillgången på vapen har skapat en miserabel situation för föräldrar som betalar tiotusentals kronor för att skydda barnen och för att undgå hämndaktioner. Eftersom tilliten till rättsväsendet sviktar sköts detta under bord utan insyn från rättsväsendet i övrigt.

Narkotikaförsäljningen, kriminella indrivningar av skulder och skjutningar gör att många oroas för barnen. Vissa föräldrar har skickat sönerna till släktingar i andra bostadsområden för att de inte ska hamna i kriminalitet. Enligt nya mätningar från Brottsförebyggande rådet är otryggheten högre i socialt och ekonomiskt eftersatta bostadsområden jämfört med andra områden. Det hela handlar om att risken är högre att utsattas för brott eller att bli indragen i kriminalitet samtidigt som förtroendet för rättsväsendet är lågt.

Att åstadkomma minskad brottslighet och öka tryggheten i Järva är avgörande. I denna fråga bär socialdemokratin ett särskilt ansvar sett till den tillit som finns till vårt partis förmåga att förbättra levnadsvillkoren för dem som har det ekonomiskt svårast ställt. Det senaste året har högerpartierna ägnat tid åt att buda på straffskärpningar, håna fritidsgårdar, vilja dra in försörjningsstöd för föräldrar och införa zon- och utegångsförbud. Men vill man ta itu med kriminaliteten kan man inte ägna tid åt att presentera förslag för en annan publik än de som direkt berörs.

Vad som bevisligen har avskräckande effekt är polisens förmåga att upptäcka kriminell verksamhet och utreda densamma. Därför är det viktigt att antalet poliser ökar, att dessa arbetar långsiktigt och stadigvarande i områden som Järva. Lokalkännedom har dessutom visat sig ha en stor inverkan på polisens informationsinhämtning och medborgares tillit till rättsväsendet.

Regeringsuppdraget om snabbare väg från brott till dom har också goda effekter. Stölder, trafikbrott, narkotikabrott och brott mot knivlagen leder nu till snabbare lagföring med bibehållen rättssäkerhet. För många butiksägare i området innebär pilotprojektet att fler kan driva lokal näringsverksamhet utan kontinuerliga stölder.

Avslutningsvis måste debatten om att straffskalor inte genererar minskad brottslighet samtidigt beröra den oerhörda konsekvens de fåtal kriminella orsakar i ett brottsutsatt bostadsområde. Varje gärning behöver en saklig diskussion om ett straff i proportion till det begångna brottet. Den diskussionen kan dock inte ersätta de behövliga insatserna på förebyggande verksamheter och avhopparprogram. Kunskapsbaserade insatser för att vända brottsbelastade individers liv bort från brott och missbruk är nyckeln till att åstadkomma långsiktig förändring. Därtill måste uppföljning göras av de barn och unga som lämnat skolbänken, eftersom vi vet att det är där det börjar.

Med detta sagt behöver politiken förstå den brottsutveckling som skett i Järva. Lyckas inte vi som representerar de etablerade demokratiska partierna ta i tu med kriminaliteten finns risk att medborgare sätter sin tillit till de antidemokratiska missnöjespartierna.

Lawen Redar, riksdagsledamot (S), ledamot justitieutskottet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev