Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Risk för att hyresrätten bara finns i historieböckerna

I verkligheten är det alltså fastighetsägarna som tappar köpkraft, inte hyresgästerna. Allt detta vet HGF, men väljer dimridåer i stället för seriös debatt.

Publicerad: 12 september 2016, 08:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Hyresgästföreningen väljer dimridåer, i stället för seriös debatt, skriver Fastighetsägarna.


Ämnen i artikeln:

HyresförhandlingarAllmännyttanFastigheterBostadsbristen

REPLIK I vår artikel ”Ny syn på hyror krävs om hyresrätten ska överleva”, jämförde vi hyresförhandlingarna med sagan om Kejsarens nya kläder.

Efter att ha läst Elmgrens och Juhlins replik Hyror på rimliga nivåer gynnar hela samhället, går tankarna snarare till Sisyfos, som i den grekiska gudasagan tvingades att rulla ett stort stenblock uppför en kulle bara för att om och om igen få se det störta ned i avgrunden. Precis så känns det. Seriöst menade förslag bemöts med dimridåer.

Dimridå 1: Elmgren och Juhlin påstår att vi undviker att tala om den höga totalavkastningen på hyresfastigheter. Det gör vi inte. Tvärtom. Urbanisering, låga räntor och bostadsbrist har tryckt upp priserna på bostadsrätter. Det har, som vi skriver, spillt över på hyresfastigheter eftersom de kan säljas till bostadsrättsföreningar.

Prisuppgången kan dock bara realiseras om fastigheten säljs, vilket har gjorts en masse. Den som vill äga hyresrätter långsiktigt får nämligen nöja sig med en mycket låg avkastning eftersom Hyresgästföreningen (HGF) inte tillåter att folks värderingar kommer till uttryck och att hyrorna följer den allmänna ekonomiska utvecklingen.

Dimridå 2: Elmgren och Juhlin påstår att hyreshöjningar för över köpkraft från hyresgäster till fastighetsägare. I en värld utan tillväxt och inflation skulle det kanske stämma, men så är det ju sällan. För 2016 tillät HGF att hyrorna höjdes med 0,75 procent i Stockholm. Får Riksbanken rätt, ökar inflationen med 1,1 procent.

Den som väljer långsiktigt ägande får då en realsänkning av intäkterna samtidigt som BNP och löner stiger med 3-4 procent. 2017 räknar Riksbanken med en inflation på 1,8 procent. HGF i Stockholm tycker att hyrorna ska höjas med 0,55 procent. Det innebär en ännu kraftigare realsänkning än 2016. Lönerna förväntas samtidigt öka med 3,5 procent.

I verkligheten är det alltså fastighetsägarna som tappar köpkraft, inte hyresgästerna. Allt detta vet HGF, men väljer dimridåer i stället för seriös debatt. Ska vi tvingas hålla på med detta Sisyfosarbete tills hyresrätten bara finns historieböckerna?

Tomas Ernhagen, chefekonom, Fastighetsägarna Sverige

Nathalie Brard, förhandlingschef Fastighetsägarna Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev