lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Reningsverk ur funktion efter översvämningarna

Publicerad: 4 september 2023, 15:14

Översvämmad parkering vid Hamre IP i Västerås.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stora regnmängder orsakade omfattande översvämningar på flera ställen i Mälardalen i helgen. Nu kämpar de berörda kommunerna med att få bort vattnet. I Heby uppmanas invånarna att inte spola i toaletten sedan reningsverket havererat, rapporterar SVT Uppsala.

Ämnen i artikeln:

VA-nät

TT


Mellan fredag och lördag föll stora mängder regn över Mälardalen. På vissa håll kom en hel månads nederbörd under ett dygn. SMHI har utfärdat en röd varning för höga flöden runt Svartån, som gäller tills vidare.

Men i Västerås har det varit sjunkande nivåer i över ett dygn. För att minska risken för ras och skred sänker kommunen nu hastigheten för vattnet som tappas bort.

– Vi skulle kunna tappa vattnet hårdare, men om man tappar snabbare får vi högre flöden och då ökar risken för ras och skred, säger Johan Ahlström, riskingenjör på Västerås stad.

LÄS MER: Gävle krävs på miljardbelopp efter skyfall – ”Fler riskerar samma öde”

Kommunen har kopplat in geologisk expertis och det är denna som har rekommenderat den mjukare avtappningen.

– Det gör däremot att vi bryter mot en vattendom. Men vi har i samråd med länsstyrelsen kommit överens om att det är viktigare att det är en lugn sänkning och att vi bryter mot en vattendom som finns på en plats.

Heby kommuns reningsverk är ur funktion som en följd av skyfallen. Vattnet har stigit inne i byggnaden. Maskinerna står under vatten och elen är utslagen, enligt SVT Uppsala.

Invånarna i hela Heby kommun uppmanas att inte spola i toaletten i onödan.

– Det går att spola, men gör det helst inte efter varje toalettbesök, säger kommundirektör Emma Burstedt till SVT.

I lördags rapporterade TT att ett sextiotal fritidshus riskerade att flyta ut i Svartån, men Johan Ahlström har inte fått in några rapporter om att det skulle hänt. Men risken kvarstår i upp till två veckor, enligt honom.

– Det fanns risk redan innan ovädret startade så vi hade tidigare satt ut mätrör för att bevaka markrörelser. Vi såg en liten notering på det i går.

Under måndagen kommer personal titta till platser som kraftverksdammar, cykelbanor och broar var tredje timme.

– Vi får ofta frågor om vi inte hann förebygga. Men tyvärr handlar det mer om att bevaka och vara beredd på konsekvenser, säger Johan Ahlström.

Lisa Svensson/TT

LÄS MER: Kommunlista: De är bäst på att skydda sig när naturen slår till

LÄS MER: Tuffare vattenkrav väntar – ”Väldigt få kommer ha en genomarbetad plan”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev