fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Rekordmånga tvister i årets hyresförhandlingar

Publicerad: 23 januari 2023, 10:52

Rinkeby i Stockholm är ett av de bostadsområden där hyrorna inte är klara eftersom parterna bett Hyresmarknadskommittén att avgöra tvisten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bostadsbolagen kräver ovanligt höga hyreshöjningar. Några månader in i förhandlingarna har rekordmånga gått vidare för bedömning till Hyresmarknadskommittén (HMK).

Ämnen i artikeln:

HyresrätterHyresgästföreningenHyresförhandlingarSenaste nytt

Åsa Nilsson

an@dagenssamhalle.se


Hittills har HMK fått in 53 tvister som gäller allmännyttans hyresförhandlingar mellan bostadsbolagen och hyresgästerna. Det är fler än någonsin tidigare, skriver Dagens Nyheter.   

– För två år sedan när corona slog till så hade vi 51 ärenden. Nu är vi uppe i 53, säger Mårten Gulin, representant för Hyresgästföreningen i HMK, till tidningen.

Som Dagens Samhälle skrivit tidigare är Stockholms förhandling som gäller över 70 000 hyresgäster en av dem där man inte kommit överens.

Bostadsbolagen kräver i många fall över 9 procentiga höjningar för att kompensera för ökade material- och förvaltningskostnader, stigande elpriser och räntor.

I Malmö nöjde sig dock bostadsbolagen, bland annat allmännyttiga MKB, med en hyreshöjning på 5 procent. Uppgörelsen blev klar i förra veckan, skriver Hem och hyra.

Att så många förhandlingar inte kan avslutas lokalt beror delvis på att bostadsbolag och hyresgäster står så långt ifrån varandra. Men det kan också finnas en förklaring i att det nya trepartsavtalet (se faktarutan) mellan Sveriges Allmännytta, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen är oprövat och att en praxis behöver arbetas fram. 

– Vi parter på hyresmarknaden hade behövt två eller tre år för hur det här ska bedömas och hanteras. Det fick vi aldrig, utan det var stentufft direkt, säger Mårten Gulin till DN. 

LÄS MER: Tvärstopp i hyresförhandlingar – parterna oeniga om vem som ska ta smällen för inflationen
LÄS MER: Ekonomin gör att kommunala bolag drar ner på byggtakten 

Så går hyresförhandlingarna till

Sedan förra våren finns en ny trepartsöverenskommelse, där Sveriges Allmännytta, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen bland annat enats om en ny modell för att beräkna hyrorna. Årets hyresförhandlingar är första gången överenskommelsen används.
Hyrorna förhandlas lokalt mellan fastighetsägare och Hyresgästföreningen. I omkring 90 procent av förhandlingarna kommer de lokala parterna överens, enligt Sveriges Allmännytta. I de fall man inte gör det hänskjuts tvisten till Hyresmarknadskommittén (HMK), som i första hand medlar mellan parterna, i andra hand avgör tvisten.
I förhandlingarna om 2022 års hyror fick HMK hantera 37 ärenden.

 

 

 

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev