Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Rekord i kommunala utförsäljningar

Publicerad: 25 januari 2017, 23:15

Kommunerna satte rekord i att sälja bostäder under 2016.

Foto: Åke Ericson

Under förra året såldes nära 14 800 lägenheter i allmän­nyttan. Samtidigt satte kommunerna rekord i att bygga nytt – 23 000 hyresrätter. Numera kan man tala om en sälj-bygg-modell: Sälj två bostäder för att kunna bygga en.


Ämnen i artikeln:

BostäderBostadsbyggandeAllmännyttanBostadsbristen

Under 2016 har kommunerna satt rekord i att sälja bostäder. Huvudmotivet är att få in pengar för att bygga nytt. Men också att få in fler aktörer på den lokala marknaden. Numera kan man tala om en sälj-bygg-modell: Sälj två bostäder för att kunna bygga en. Ofta kombinerat med att köparen också ska bygga nytt.

De affärer som gjorts eller beslutats under 2016 – nära 14 800 sålda i allmännyttan – ger kommunerna en intäkt på 10 miljarder kronor, baserat på priset i de största affärerna. Köpare är oftast en växande skara privata eller pensionsfondsägda fastighetsbolag.

De tio största privata bolagen har i dag 198 000 hyresbostäder, de tio största kommunala har 220 000 bostäder. Med senaste köpet i Umeå blir Rikshem, ägt av Fjärde AP-fonden och AMF, landets största hyresvärd.

Men affärerna är ofta omstridda. I Ronneby är försäljningen av 420 lägenheter tillfälligt pausad.

– S och V drev igenom en ­minoritetsåterremiss. Men sannolikt fattas beslutet att sälja cirka 10 procent av Ronnebyhems bestånd nu i januari eller februari, säger Ronny Pettersson (V), andre vice ordförande i Ronnebyhems styrelse.

– Majoriteten vill få loss pengar och minska kommunens låneskuld för att kunna bygga nytt. De hävdar att Kommuninvest inte lånar ut mer annars, och bankerna ­litar på Kommuninvest. Men att sälja fastigheter som ger ett årligt överskott på 10 procent är idiotiskt, säger han.

Frågan har väckts också i Kristianstad. I sitt program Riktlinjer för bostadsförsörjningen skrev kommunen i höstas: ”För att verka för en sund balans bör ABK:s ställning på bostadsmarknaden och då framför allt på hyresmarknaden inte öka över tid. Därför kan motsvarande process som sker i Växjö övervägas i Kristianstads kommun.” Växjö sålde under förra året 1 923 lägenheter.

Planerna har lett till ett lokalt ”rosornas krig”. Ordföranden i ABK, AB Kristianstadsbyggen, tidigare landstings- och regionrådet Sven-Erik Bergkvist (S), har kraftigt motsatt sig försäljning. På ett S-möte i december petades han som ABK:s ordförande.

– Inget beslut är fattat, och jag har inte tillträtt ännu som ordförande. ABK har inte dålig ekonomi och kommer att bygga flera hundra lägenheter. Här har det handlat om att fler aktörer behöver komma in på marknaden, säger Anders Tell (S), som föreslås som ny ordförande i ABK.

Sonny Modig var tidigare vd på kommunala MKB i Malmö, liksom utredare och nationell byggsamordnare åt regeringen. I dag är han ordförande (L) i byggnadsnämnden i Kristianstad. Han satt med i arbetsgruppen som tog fram riktlinjerna.

– Målet är att ABK ska bygga minst 200 bostäder per år i fem år. I dag är ABK väldigt dominerande med cirka 60 procent av hyresrätterna. Då kan det vara naturligt att omsätta 1 000 lägenheter för att inte bli ännu mer dominerande, säger han.

Om kommunen som ägare kommer att sälja en del av bolagets bestånd törs han inte sia om. Men allmänt ser han det som en vettig utveckling.

– Ett fastighetsbolag bör arbeta aktivt med sitt innehav och den värdeutveckling som uppstår. Större investeringar i nyproduktion kräver i dag att bolaget kan täcka så mycket som 30 procent av investeringsbehovet med eget kapital. Ett effektivt sätt att få fram kapital är att realisera delar av fastigheternas övervärden genom försäljning, ­säger Sonny Modig.

Att sälja enbart av ideologiska skäl är, enligt honom, inte bra.

– Men att omsätta en del av beståndet kan vara bra om det sker till långsiktiga och seriösa ägare. De bostäderna försvinner ju inte från marknaden. Ställer säljaren också krav på att köparen ska bygga nya hyresrätter får det dubbla effekter, menar han.

I våras diskuterade man också i Västervik en sälj-bygg-modell – att sälja med kravet att köparen också bygger nytt. Men det är numera inte aktuellt.

– Vi har planer på att bygga, inte att sälja. Vi ska bygga 150 lägenheter på fem år är målet. Att sälja något som går med vinst för att bygga något som blir dyrare var ett moderat förslag som tillbaka­visades, säger Ingegerd Karlsson (S), ordförande i Västerviks Bostad.

– Andra bygger också i Västervik. Men ska det byggas hyresrätter är det vi som får stå för dem, tillägger hon.

Janne Sundling

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev