Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

”Regeringen måste satsa på byggpersonal”

Bostadsbristen är akut och Stockholm har satt ett mål om 140 000 nya bostäder till 2030. Men personalbrist i byggbranschen riskerar att sätta stopp för det. Nu måste regeringen prioritera en nationell satsning på att utbilda och matcha personal.

Publicerad: 31 augusti 2016, 03:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Regeringen måste satsa på att få fram byggpersonal - annars nås inte byggmålen, skriver Roger Mogert (S).


Ämnen i artikeln:

BostadsbristenStockholmSocialdemokraternaBostadsbyggande

I Stockholm har bostadsbyggandet varit eftersatt under lång tid. Det har gjort bostadsbristen akut. Bristen påverkar alla, både enskilda och företag. Både människor som bor här och de som vill flytta hit. Vi i den politiska majoriteten i Stadshuset har vänt bostadsbyggandet. Nu behöver regeringen se till att personalbrist inte sätter stopp för våra ambitiösa mål.

2014 fick vi väljarnas förtroende att göra Stockholm till en både dynamisk och jämlik stad. En central punkt har varit bostadsbyggandet. Vi har vänt det borgerliga styrets utförsäljning av 30 000 allmännyttiga hyresrätter till fördubblad byggvolym i allmännyttan. Till skillnad från förra mandatperiodens underprestationer i bostadsbyggandet har vi en byggtakt som är jämförbar med miljonprogrammets dagar. De politiska målen för bostadsbyggandet har överträffats med råge.

För att möta behovet av nya bostäder i Stockholm satte vi 2014 det högst mätbara målet i stadens historia - 40 000 nya bostäder till 2020. Fram till 2030 är målet 140 000. Det innebär att ett helt Malmö ska byggas inom Stockholms gränser. Vårt mål är att hälften av alla bostäder som byggs ska vara hyresrätter. Målen omsätts också i resultat: Förra året påbörjades planeringen av 13 000 nya bostäder och planer som innehåller 7 000 lägenheter antogs. Målet för 2016 års startklara planer nåddes redan i april och första halvåret i år påbörjades 3 700 nya bostäder. Det är den högsta siffran under det här milleniet.

Den enda risken är att den höga byggtakten skapar sådan brist på byggarbetskraft att vi ofrivilligt tvingas sänka våra ambitioner. I Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognoser för 2016 och 2017 uppger 38 procent av byggföretagen att de upplever brist på arbetskraft vid rekryteringar och 78 procent att de inte kan öka sin byggkapacitet med mer än 10 procent utan att behöva anställa fler.

Kollapsen inte minst i de yrkesgymnasiala utbildningarna under den borgerliga regeringen har försämrat både tillgången på och matchningen av arbetskraft. Inför budgetförhandlingarna söker vi därför en nationell satsning för att utbilda och matcha personal till byggbranschen.

Verkligheten bakom siffrorna är att det går alldeles utmärkt att bygga oavsett lagstiftning, markpolitik och överklaganden. Dessa spelar naturligtvis roll, men den avgörande faktorn är politisk vilja och höga ambitioner. För den politiska ledningen i Stockholms stad är det viktigt att även internt signalera att vi prioriterar bostadsbyggandet. Vi har tillsatt en bostadsgeneral som samordnar planeringen av bostäder och vi har ökat antalet handläggare som jobbar med planprocesserna.

Vi prioriterar bostadsbyggandet i alla led. Nu måste samma signaler komma från regeringens sida. Ett av de viktigaste områdena är byggbranschens behov av personal. Ytterligare resurser måste tillföras yrkesutbildningar både på gymnasial och på eftergymnasial nivå med särskilt fokus på byggarbetskraft. Vi tänker inte sänka vår ambitionsnivå utan är övertygade om att regeringen har lika stor politisk vilja att öka bostadsbyggandet.

REPLIK: Krångligare att bygga sedan S tog makten. 

Roger Mogert, stadsbyggnads- och kulturborgarråd (S) Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev