torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Regeringen måste göra något åt bostadsbristen

Omfattande reformer behövs för att minska bostadsbristen. Ändå motsätter sig ansvarig minister Peter Eriksson bland annat mildrade krav på låga bullernivåer.

Publicerad: 18 januari 2017, 11:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Bostadsbristen gör att studenter tvingas tacka nej till utbildningar. Bilden: Studentlägenheter i Rosengård i Malmö.

Foto: Flickr


Ämnen i artikeln:

BostadspolitikBostadsbristen

Tusentals studenter går sin första vecka på universitet, många flyttar till en ny stad för att efter utbildningen få drömjobbet – men möts av bostadskrisen. Bostadsbristen är ett faktum och trots återkommande rapporter om en bristande bostadsmarknad har regeringen inte presenterat nya förslag som leder till fler bostäder. Det är ett svek mot unga och studenter som inte kommer ut på bostadsmarknaden. Det behövs omfattande reformer för att öka bostadsbyggandet, inte fortsatt tystnad från regeringen och bostadsminister Peter Eriksson.

Bostadsbristen växer för varje dag. Siffror från Boverket visar att 240 av landets 290 kommuner just nu har bostadsbrist. I Boverkets prognoser behövs över 700 000 nya bostäder till år 2025, det motsvarar ett nytt Stockholm. En undersökning av Hyresgästföreningen visar att 350 000 unga vuxna saknar egen bostad och för att enbart fylla dessa behov behövs det byggas 221 000 bostäder.

Den förda bostadspolitiken har nått vägs ände. Sveriges storstäder slår sig in på topplistorna över de svåraste städerna att få en bostad i och har samtidigt de längsta byggtiderna i Europa. Bostadsmarknadens problem är överväldigande. Det är därför alarmerande att varken regeringen eller Eriksson har några förslag som skulle förbättra situationen.

Eriksson har istället lagt fram verkningslösa och, av branschen, oönskade subventioner. Han dessutom valt att gå emot en riksdagsmajoritet för förenklade bullerregler. En förändring som skulle leda till fler bostäder. Istället följer ministern Boverkets linje i frågan, fast han säger till Sveriges Radio att han inte är tvungen att göra det.

Peter Eriksson har nu varit bostadsminister i åtta månader, och trots att branschen jublade i hopp om en kraftfull reformagenda har listan på förslag varit kort. Samtidigt som vardagen snart börjar för Sveriges studenter börjar också vårens arbete för Eriksson. Det här måste bli våren då bostadsministern på allvar försöker lösa bristen.

Omfattande reformer behövs för förbättra bostadssituationen. En reformagenda för bostadsmarknaden måste formuleras nu och komma på plats så snart som möjligt.

Därför behövs:

1. Enklare byggregler. Stränga regler och krav finns vid bygget av varje lägenhet. Det måste bli lättare att bygga bostäder för att fler ska byggas och det bör tillåtas att bygga mindre studentlägenheter än idag. Krav för buller, ytstorlek för badrum och ljusinsläpp bör förändras för att underlätta byggandet.

2. Att mer byggbar mark tillgängliggörs. Det finns en stor bostadsbrist över hela Sverige, samtidigt sätter politiker alltför ofta käppar i hjulet vilket försvårar och förlänger byggprocesser. Detta måste ändras. Politiker borde ge mer makt åt marknaden och tillåta att fler bostäder byggs.

3. Att hus blir klara snabbare. Det är inte ovanligt att det tar tio år att innan planerad bostad står klar. Självklart är det alldeles för lång tid när vi behöver att bostäderna står klara i dag. Plan- och bygglovsprocesser måste snabbas upp om vi ska kunna möta bostadsbristen.

Görs inte omfattande reformer nu kommer vi se fortsatt allt längre bostadsköer med ökad trångboddhet och stigande olovlig andrahandsuthyrning som följder. Vi kommer se hur fler studenter tvingas tacka nej till utbildningsplatser. Detta är helt oacceptabelt.

Moderata Studenters uppmaning till Eriksson är: Gör det som krävs och ta tag i problemen. Städa upp på bostadsmarknaden så att studenter kan få ett boende och unga vuxna kan flytta hemifrån.

Ina Djurestål, riksordförande Moderata Studenter

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev