måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

”Reavinst är ett lyxproblem”

Vill vi förbättra boendets villkor är det inte jag och andra vinnare i bostadslotteriet som behöver samhällets stöd. Det är alla som vill, eller måste, bo i hyresrätt, skriver Carl Schlyter (MP), i en kommentar till bostadsministerns utspel om sänkt reavinstskatt.

Publicerad: 30 januari 2017, 15:07

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det är en maktförskjutning till förmån för de som hyr, inte de som äger, som är mest angelägen om vi vill få ett socialt hållbart samhälle, skriver debattören.


Ämnen i artikeln:

BostadspolitikSkatterBostäderHyresrätter

Jag tillhör den belånade villaägargrupp som nästan alla partier fjäskar för. Riksbanken har minusränta. Vi som har belånade fastigheter får billiga lån av avreglerade banker som nästan har fria händer att sätta Sverige i skuld. Vi bostadsägare kan slösa pengar på konsumtion så att inflationen/tillväxten går upp.

Vi har redan ränteavdrag på våra rekordlåga räntor. Vi har rotavdrag för att fixa våra kök, rutavdrag för att slippa städa och fixa hemma själva.

Rutavdrag för att förlänga livslängd på cykel, tvättmaskin med mera är bra, likaså är rotavdrag för att minska miljöbelastningen av boendet. Reformer i den riktningen har gjorts och vi kan göra mer. Det är avdrag som gynnar både individ och samhälle. Vill vi satsa på nya jobb är det väl bättre med jobb som minskar miljöslöseriet. Inte avdrag för dem som betraktar köket som en höstkollektion från H&M.

Politiken gynnar framväxandet av en bostadsbubbla. Reavinster på bostäder är redan den inkomst du betalar lägst skatt på (förutom arv och gåvor). Är det orimligt att betala 22 procent skatt (efter renoveringsavdrag) på dessa inkomster?

Det vore bra om vi över blockgränsen kunde minska ränteavdraget och återinföra någon form av fastighetsskatt. I en sådan reform kan en justering av reavinstavdraget vara en del av en kompensation, men annars är det hyreskontraktsinnehavare vi behöver satsa på. De som inte tjänar något på fastighetsbubblan och ränteavdrag. De som alltid får 0 i reavinst. De som alltid får 0 i ränteavdrag. De som alltid får 0 i rotavdrag. De som alltid förlorar i hyresnämnden när de blir ”renovräkta”. De får inga rotavdrag när det renoveras, de får rottillägg på hyran.

Sverige har blivit ett drömland för internationella investerare som snabbt köper upp de hyresrätter kommunerna säljer ut. Många av de största har som affärsidé att köpa, renovera och höja hyran, sedan sälja. Ofta blir hyresrättsinnehavaren kvar med 50-80 procent höjd hyra. Detta motiveras som en standardhöjning. Denna höjning bygger inte sällan på att handsnickrad inredning från 50-talet i massivt trä ersätts med billigast möjliga ytmaterial. Men klickparkett som repas direkt och billigaste induktionshällen räknas ändå som standardhöjning. Hyresvärden vet att de vinner i hyresnämnden och brassar på med en rejäl höjning.

Vill vi förbättra boendets villkor är det inte jag och andra vinnare i bostadslotteriet som behöver samhällets stöd. Det är alla som vill, eller måste, bo i hyresrätt. Det är den vardagen som måste bli bättre med större skydd och trygghet. Man är inte hyresgäst i sitt eget hem, man är hyresrättsinnehavare. Nu är det hyresrättsinnehavarnas tur att få ut något av den värdeökning på tusentals miljarder som svenska fastigheter har haft.

Det är hyresrättsinnehavares tur att få trygghet mot rotvräkning. Det är dags för kontrakt som ger inflytande över kostnad eller standard. Hur många vet att man förväntas skriva på kontrakt om renovering utan att hyreshöjningen ens specificeras? Var annars har den som säljer grisen i säcken alltid juridiken på sin sida? Reavinst är ett lyxproblem, som möjligen har en effekt på rörligheten på bostadsmarknaden. Men ”renovräkning” är ett mycket större problem som leder till påtvingad rörlighet på bostadsmarknaden.

Vi är nära att bostadsbubblan spricker, då behövs sänkta ränteavdrag och hårdare reglering av banker och kapitalinkomster, inte slappare. Det är en maktförskjutning till förmån för de som hyr, inte de som äger, som är mest angelägen om vi vill få ett socialt hållbart samhälle. Vill vi att unga ska få jobb och bostad är det enda rimliga sättet att satsa på förmånligare villkor för hyresrätten. Inte bara de som äger fastigheterna, utan även de som bor i dem.

Carl Schlyter, riksdagsledamot (MP), Stockholms län

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev