Stadsbyggnad
Prioritera bostäder för unga!
Valet är över. Folkvalda byter plats, nya makthavare tar vid. Stolar fylls och nämnder utses. Även för många unga innebär hösten början på något nytt, men glädjen över att bli antagen till en utbildning eller ha fått ett jobb övergår dessvärre ofta i en desperat jakt på bostad.
Publicerad: 10 september 2018, 03:15
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ska hela Sverige klara bostadsutmaningen behöver riksdagens partier, enligt debattörerna, enas om en bostadspolitik som håller över tid. Foto: Anastasia Menshikova, Mostphotos
För den som är ung ersätts nu sommarens flödesbilder på uppblåsbara flamingos och solnedgångar med uppdateringar om plugg, jobb och kaffekoppar - varvat med inredningsbilder. De första glada tillropen över att bli antagen eller ha fått ett jobb övergår dock snart i efterlysningar och vädjanden till vänner och bekanta om en bostad.
Bostadsbristen är påtaglig. 213 000 unga bor ofrivilligt kvar hos sina föräldrar. Sociala medier påverkar unga i allt högre utsträckning och sätter press på att visa upp den självständiga individen med det härliga livet i det perfekta, egna, hemmet.
Studenter är den grupp som drabbas hårdast av psykisk ohälsa, enligt SACO Studentråd. Fem av tio studenter har upplevt en försämrad hälsa det senaste läsåret, där bostadsbristen är en av orsakerna.
När vardagen kantas av bostadssökande, osäkra korttidskontrakt och höga hyror på andrahandsmarknaden påverkas möjligheterna att prestera. Effekterna är förlängda studietider, avhopp och sämre prestationer i arbetet. Bostadsbristen skapar inte bara oro, den hindrar unga att studera och arbeta vilket i sin tur påverkar hela samhällsekonomin negativt.
Sverige är ett av de länder där unga flyttar hemifrån tidigast, men också ett av världens mest individualiserade länder. Att flytta hemifrån i den tidiga 20-årsåldern är norm i Sverige, vilket skapar förväntningar på såväl föräldrarna och unga. Inga problem, så länge unga har någon som hjälper till med finansiering eller tidigt har samlat ködagar till en hyresrätt. Men för de som inte har en mamma och pappa-bank blir stressen påtaglig.
Men det finns hopp, det har flera lokala initiativ visat exempel på. De har vågat tänka nytt och okonventionellt, bland annat genom bostadsgaranti för unga, hyresrabatter, kompiskontrakt och modulhus på tillfälliga bygglov. Men det räcker tyvärr inte. Ska hela Sverige klara bostadsutmaningen behöver riksdagens partier enas om en bostadspolitik som håller över tid och gör det möjligt att bygga för alla, över konjunkturskiftningar.
För en bostad är inte vilken vara som helst. Det är ett hem och en trygghet, en plats att finna ro i och för många unga helt avgörande för att kunna planera sitt liv och ta klivet ut i vuxenlivet. Mer än varannan person mellan 18 och 26 år är oroad för att inte hitta en bostad, en ytterligare stress inför höstens terminsstart som inte bara märks av bland universitetsstudenter utan redan hos gymnasieelever.
Till de makthavare som nu gör sig redo att styra landet: prioritera bostäder för unga – man kan inte bo på en uppblåsbar flamingo!
Lina Hultqvist, ordförande Sveriges Elevkårer
Jacob Adamowicz, ordförande, Sveriges Förenade Studentkårer
Moa Andersson, verksamhetsledare, Boinstitutet
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.