söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Östhammar: Här ska vass från övergödda havsvikar bli djurfoder

Publicerad: 18 juli 2022, 10:10

Camilla Andersson, miljösakkunnig i Östhammars kommun är inblandad i projektet med den övergödda havsviken vid Granhammarfjärden

Övergödda havsvikar i Östhammar ska bli renare genom kommunens samarbete med forskare från SLU. När vassen skördas minskar näringshalten i vattnet – och kor och hästar får extra foder.

Ämnen i artikeln:

LandsbygdMiljö

Torbjörn Tenfält


 

Både Östhammarfjärden och Granfjärden har sedan lång tid tillbaka höga halter av både fosfor och kväve. 

– Övergödningen beror på gamla synder. Innan vi fick reningsverk gick avloppen rakt ut i fjärden. Det ligger mycket fosfor lagrat i sedimenten, säger Camilla Anderson, miljösakkunnig i Östhammar.

Tillsammans med forskare från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) gör kommunen nu under sommaren ett försök att minska problemen. I forskningsprojektet ”Reed for feed” skördar forskare vass i vikarna utanför Harg. De undersöker om vass kan användas som foder till kor och hästar – och minskar samtidigt mängden näring i vattnet.

Vassen tas upp på land och ensileras (konservering av djurfoder genom pressning och jäsning) på Hargs bruk. Målet är att skörda 20 ton med hjälp av en hydrokopter. Lyckas man innebär det att 20-30 kilo av näringsämnet fosfor tas bort ur systemet.

– Våra havsvikar är väldigt övergödda. Vi i kommunen hoppas att den skördade vassen ska bidra till att förbättra havsmiljön, säger Camilla Anderson.

För att rena fjärdarna har kommunen tidigare även testat reduktionsfiske, vilket innebär att mört, braxen och annan vitfisk tas upp ur sjön. Projektet med SLU ska nu prova ett riktat reduktionsfiske för att se om fisken kan användas som livsmedel.

– Vitfisk innehåller mycket organiskt material. De bökar mycket i sedimentet och rör upp fosforn, säger Camilla Anderson.

 

 

 

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev