Stadsbyggnad
Osakliga argument löser inte bostadskrisen
I dagarna har en ny rapport från Hyresgästföreningen fått stor spridning. Men få av dem som uttalar sig verkar ha läst rapporten. Förlorare är de personer som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden, skriver Björn Hasselgren, före detta huvudsekreterare i Bokriskommittén.
Publicerad: 23 juni 2018, 03:05
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Bostadsdebatten inför valet är snedvriden och osaklig, enligt debattören.
Foto: Mostphotos
Temat i Hyresgästföreningens rapport är hyresbostadsmarknaden och vilka effekter en övergång till en mer fri prissättning på denna skulle kunna ge för effekter. Rapporten har bland annat använts av politiska företrädare i olika sammanhang, men det verkar som få av de som uttalat sig faktiskt läst rapporten.
Denna snedvridna debatt skadar utvecklingen mot en mer välfungerande bostadsmarknad. Det mesta talar för att den nuvarande cementeringen av bostadsmarknadens reglering slår mot de svagaste grupperna på marknaden. Frågan är uppenbart politiskt infekterad, varför riksdagssamtalen om bostadsmarknaden bör föras brett efter att valfebern avtagit.
Vår samlade reglering av bostadsmarknaden har vuxit fram under lång tid och omfattar många olika politikområden. Ofta har ambitionerna bakom enskilda regler varit goda. Men helheten har lett till en förstelnad marknad, som leder till oönskade fördelningseffekter och ett dåligt utnyttjande av beståndet av bostäder. Detta är bostadsmarknadens verkliga problem som behöver åtgärdas. Stelhet behöver ersättas av enklare regler som öppnar för att bostäder används av dem som behöver dem i högre utsträckning än idag.
Ett sätt att nå ett bättre läge på bostadsmarknaden är att se över hyressättningen, som idag till stora delar sker i kollektiva former utan inflytande för enskilda boende och med begränsad möjlighet för hyresvärdar att anpassa sitt utbud till det som kunderna vill ha.
Värt att notera är att Hyresgästföreningens rapport bekräftar vad flera tidigare rapporter visat; att dagens hyressättningssystem leder till att relativt välbeställda hushåll som hyr stora lägenheter i attraktiva lägen tjänar mest på regleringen. De högsta justeringarna av hyresnivåerna skulle, enligt rapportens förenklade analys, ske i Stockholms innerstad för de största lägenheterna. Dessa hushåll har med stor sannolikhet god möjlighet att klara av en högre hyresnivå.
En förändring från dagens stela hyressättningssystem till ett mer flexibelt och välfungerande system behöver ske med sans och över tid. Ingen har föreslagit en övergång i ett slag till en mer fri prissättning för varje enskilt hushåll som bland annat Socialdemokraterna har påstått i debatten. Det är ren skrämselpropaganda
En modell vore att göra övergången från dagens hyror till mer fria hyror över en tioårsperiod. Över denna tid och med tak satta för hur mycket hyror ska kunna höjas uppåt – inte sänkas – kan boende få god tid att anpassa sig. Ett sådant system föreslogs av Bokriskommittén för ett par år sedan.
Förändringen av systemet för hyressättning behöver givetvis följas upp noga genom god statistik över hyresförändringarna, som kan gå upp och ned. Ser man från politiken behov att stötta enskilda svaga hushåll kan man införa bostadsbidrag. Det är en stödform som ger god precision, även om man får se upp med marginaleffekter, som med alla bidrag.
Bostadsmarknaden behöver en bred översyn inte enbart vad gäller hyressättningen.
I det upprörda debattklimatet inför valet får vi sannolikt tyvärr se fler utspel på en osaklig nivå. Efter valet bör det däremot kunna finnas en gemensam önskan från flera partier att se över bostadsmarknadens villkor för att finna en ny långsiktigt hållbar modell. Lås oss gemensamt sikta in oss på det och inte fastna i slagord inför den nionde september som gör det svårare att komma vidare i reformarbetet.
Björn Hasselgren, fd huvudsekreterare Bokriskommittén
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.