Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Nu sätter vi fart på bostadsbyggandet

Det är bekymmersamt att läsa om Moderaternas insiktslösa syn på bostadssituationen. Efter att ha styrt bostadspolitiken i åtta år har de lämnat efter sig ett enormt underskott på bostäder, inte minst hyresrätter. En akut situation som regeringen och Vänsterpartiet nu får ta hand om.

Publicerad: 5 oktober 2015, 09:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Om moderaterna verkligen har ett intresse av att hjälpa till att öka byggandet och lösa bostadsbristen så får man gärna hjälpa sina egna kommunalråd på traven och visa dem vägen, skriver Nooshi Dadgostar (V).


Ämnen i artikeln:

BostadsbristenBostadsbyggandeHyresrätterBostadspolitikSubventionerBostadspolitiken

REPLIK Tillsammans med regeringen genomför Vänsterpartiet den största bostadspolitiska satsningen på tjugo år. När jag är ute och pratar bostadspolitik i landets kommuner är många lättade. Äntligen har vi en statlig bostadspolitik som är redo att satsa sig ur bostadsbristen istället för att sitta med armarna i kors och skylla på andra.

Riksdagsledamoten Ewa Thalén Finné (M) undrar i sin artikel ”Bostadsmarknaden behöver reformer, inte subventioner” om satsningarna är efterfrågade. Det beror såklart på vem man frågar, men många bostadsbolag jublar och allmännyttorna tycker att det är bra. Inte minst så är jag övertygad om att unga människor som vill flytta hemifrån gläds åt att politiken tar ansvar för dagens akuta situation och har högre ambitioner än att unga ska bo i friggebodar på någon annans villatomt.

Det föreslagna investeringsstödet för att bygga energisnåla hyresrätter med rimliga hyror har en utformning som påminner om det stöd som fanns i Sverige i början 2000-talet. Utvärderingar av det stödet visar att hela två tredjedelar av de byggda hyresrätterna inte hade byggts utan stödet. Det är visserligen möjligt att jättarna i byggbranschen inte vill ha konkurrens från fler byggherrar som genom investeringsstödet kan få ekonomi i sina byggprojekt. Men det är knappast politikens roll att hålla dem om ryggen.

Den förra, moderatledda regeringen hade åtta år på sig att skruva i de regelverk som man nu anser är problemet. Men varför hände då inget under de gångna åren? Det enda man lyckades åstadkomma var några ändringar i Plan- och bygglagen som ytterligare har krånglat till regelverket.

I dag sitter personalen på de kommunala plankontoren med en uppsättning olika regelverk och försöker reda ut vad som faktiskt gäller. I Stockholm plockade moderaterna ut flera miljarder kronor ur det kommunala bostadsbolaget – pengar som hade kunnat användas till bostadsbyggande – för att istället finansiera sina skattesänkningar. Många hyresrätter försvann dessutom i ombildningar. Det hade varit klädsamt med viss ödmjukhet från Moderaterna.

För att lösa bostadsbristen krävs det också att kommunerna är mer aktiva. I storstadsområdena har vi dock en hel del problem med de borgerliga kommunernas motstånd mot byggande av hyresrätter. Danderyd och Salem är exempel på kommuner som inte har byggt en enda hyresrätt på över ett halvt decennium. Därför lägger Vänsterpartiet och regeringen ett förslag om byggbonus för de kommuner som tar fram byggbar mark.

Det är en viktig pusselbit för att få igång byggandet och kanske kan den få Ewa Thalén Finnés partikamrater i Danderyd, Täby och Nacka att ta sin del av ansvaret för den akuta bostadsbrist som råder till exempel i Storstockholm. Om moderaterna verkligen har ett intresse av att hjälpa till att öka byggandet och lösa bostadsbristen så får man gärna hjälpa sina egna kommunalråd på traven och visa dem vägen.

Nooshi Dadgostar, riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson Vänsterpartiet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev