onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Nu krävs undantagsregler för att öka byggandet

Under 2016 väntas lika många fly från krig, kriser och humanitär nöd som under 2015. I en situation med omfattande bostadsbrist i 250 av 290 kommuner är inte status quo inom bostadspolitiken ett alternativ. Nu krävs undantag från dagens regler, skriver Fastighetsägarna Sveriges vd Reinhold Lennebo.

Publicerad: 21 mars 2016, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

I en situation med omfattande bostadsbrist i 250 av 290 kommuner är inte status quo inom bostadspolitiken ett alternativ.

Foto: Nicklas Thegerström, TT


Ämnen i artikeln:

BostadsbyggandeFlyktingmottagandeBostadsbristenBostadspolitiska samtalen

Den internationella flyktingkrisen och de rekordmånga människor som sökte sig till Europa och Sverige under 2015 satte strukturproblemen på den svenska bostadsmarknaden i blixtbelysning. Med bostadsbrist i nio av tio kommuner, en av Europas kraftigaste urbaniseringstrender och ett otillräckligt byggande som ligger nära kapacitetstaket är det en av våra största samhällsutmaningar att hitta boende till alla som söker sig till Sverige.

När Migrationsverket och kommunerna nu tvingas ta till den ena nödlösningen efter den andra för att hitta boenden, vilket inkluderar ekonomiskt stöd för olagliga köp av hyreskontrakt, säger det sig självt att det inte är en framkomlig väg att stoppa huvudet i sanden.

Regeringen kan inte längre stjälpa över uppgiften att få fram fler boenden på kommunerna när den inte ger förutsättningarna. Flera av de reformer som krävs för att öka utbudet av bostäder har karaktären av en slow-fix, med långsiktiga reformer och övergångsregler under en längre tid.

Men det finns också åtgärder som regeringen kan genomföra snabbt för att underlätta för fler att få tillgång till en bostad. Dit hör ändrade momsregler för uthyrning av lokaler, hotell och vandrarhem som bostäder, undantag från krav i plan- och bygglagen samt att byggsubventionerna riktas om och används för att ge fler möjlighet att efterfråga en bostad.

I början av december 2015 uppmanade Fastighetsägarna tillsammans med Företagarna och Svenskt Näringsliv finansminister Magdalena Andersson att omgående avskaffa dagens förbud mot avdragsrätt för ingående moms för uthyrning av stugbyar, hotell, vandrarhem och liknande som tillfälliga bostäder för flyktingar. Med dagens regler riskerar fastighetsägare som hyr ut lokaler till bostäder en skattesmäll om Skatteverket bedömer uthyrningen som ”stadigvarande bostad”, vilket har förekommit.

medges inte momsavdrag och företagen kan tvingas återbetala moms på investeringar upp till tio år bakåt i tiden. Här finns en möjlighet för regeringen att snabbt öka utbudet av tillgängliga bostäder och vi förvånas över att inget hänt ännu.

För att underlätta för kommunerna att skyndsamt öka utbudet av bostäder föreslog Boverket i november att det skulle ges möjlighet till tidsbegränsade undantag från kraven i plan- och bygglagen vid extraordinära händelser. Trots att det gått fyra månader sedan Boverket lämnade sitt förslag och att situationen nu är än mer akut, när kommunerna från och med 1 mars är skyldiga att ta emot asylsökande, har regeringen ännu inte reagerat på Boverkets skrivelse.

För att det ska vara möjligt för kommunerna att snabbt möta behovet av bostäder krävs undantag från dagens regler. Dagens regelverk är omständligt och betungande även för ordinära situationer, som allt mer karaktäriseras av akut bostadsbrist. Några av de lättnader som Boverket föreslår bör mycket väl kunna göras till permanenta. Regeringen måste lyssna till sin expertmyndighet och omgående införa undantagen i PBL.

Den passivitet regeringen visar upp leder till en frustration hos alla de som står utan en bostad, kommunföreträdare och fastighetsägare. Fastighetsägarna uppmanar därför regeringen att visa politiskt ledarskap i bostadsfrågan och genomföra de åtgärder som kan bidra till fler bostäder på både kort och lång sikt.

Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev