Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Nu krävs hårt arbete, Peter Eriksson!

Den nya bostadsministern har fått ett av Sveriges viktigaste jobb. Nu gäller det att omfattande tag. Det behövs betydligt mer än bara små justeringar av bostadspolitiken, och både regeringen och oppositionen måste orka med att vända även på de svåra och obekväma stenarna.

Publicerad: 26 maj 2016, 08:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nu har Sveriges nya bostadsminister chansen att på riktigt göra något åt problemen på bostadsmarknaden.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet


Ämnen i artikeln:

BostadsbyggandeBostadsbristenBostadspolitik

Bostadsminister Peter Eriksson (MP), grattis till ditt nya jobb! Du har fått ett av de viktigaste jobben i Sverige med de allra största utmaningarna. Du vet redan att vi har en problematisk situation på bostadsmarknaden. Du har säkert också koll på att de försök till åtgärder som gjorts inte med bästa vilja löser problemen.

Nu har du chansen att på riktigt göra något åt det och vi hoppas att du kommer att få mandat att ta ett helhetsgrepp om bostadsfrågan i regeringen.

En av orsakerna till att situationen är så låst är att bostadsfrågan är utspridd på olika statsråd. Finansministern äger subventionsfrågan, socialförsäkringsministern ansvarar för bostadsbidragen, justitieministern ansvarar för det centrala hyressättningssystemet och du kommer att bestämma över plan- och byggfrågorna. Vid sidan av detta sitter infrastrukturministern på nycklar till investeringar som kan underlätta byggandet av bostäder på vissa platser. Du kommer därför att få den viktiga uppgiften att samordna lösningar med övriga ministrar när det gäller bostadspolitiken.

Bostadsmarknadens utmaningar handlar bland annat om att öka rörligheten, att underlätta för kapitalsvaga hushåll att ta sig in på bostadsmarknaden och att skapa förutsättningar för ökat byggande. Några av de områden du kommer att behöva ta tag i handlar om skatter, plan- och bygglagen, miljöbalken och hyressättningssystemet men även kommuners och länsstyrelsers tolkningar av lagar och regler.

För att få resultat som innebär förändringar och förbättringar av bostadsmarknaden gäller det att ta omfattande tag. Små förändringar inom ett eller ett par områden kommer inte att ge nämnvärda resultat. Du måste dessutom se till att de blocköverskridande bostadssamtalen börjar leverera.

Det kommer att krävas hårt arbete för att ändra på dagens situation, men med ambitionen att vända på utvecklingen och en vilja från alla parter att kompromissa så att alla får någonstans att bo har du chansen att lyckas. Både regering och opposition måste vara beredda att vända på allt, även de heliga, obekväma och svåra stenarna. Men du behöver inte göra allt själv. Vi bidrar gärna med våra erfarenheter. Hos oss och våra medlemsföretag finns massor av kunskap och samarbetsvilja.

Björn Wellhagen, näringspolitisk chef Sveriges Byggindustrier

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News