Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Nu kan det bli dyrare att renovera allmännyttan

Regeringens förslag om entreprenörsansvar kommer att få stora konsekvenser för bygg- och installationsbranschen. Inte minst kommer det att göra det dyrare och mindre effektivt att renovera hundratusentals bostäder inom allmännyttan. Det drabbar framförallt de som bor i Sveriges miljonprogram, som är i stort behov av renovering.

Publicerad: 2 maj 2018, 11:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Regeringens proposition drabbar boende i miljonprogrammen.

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

ByggbranschenEU-direktivAllmännyttanHyresrätter

Regeringen går nu vidare med en proposition för att införa de borgenskedjor som den kallar ”entreprenörsansvar”. Den innebär i korthet att en entreprenör genom lag tvingas gå i borgen för inte bara sina underentreprenörers anställdas löner, utan även de entreprenörer som de i sin tur tar in.

Det är dåliga nyheter för de som har en lägenhet i allmännyttan i allmänhet och de boende i miljonprogrammen i synnerhet. Över 210 000 lägenheter i allmännyttan har ett stort behov av renovering. De borgenskedjor som nu föreslås kommer att göra det arbetet än dyrare och mindre effektivt.

Bygg- och installationsbranschen kan för en utomstående verka märklig. Hur kan det finnas under-underentreprenörer i en seriös bransch? Det bygger på att branschen utgörs av specialiserade yrkesmän och -kvinnor som är en del av en sekvens där saker måste göras i rätt ordning. På ett vanligt bygge kan du samtidigt träffa på nästan 70 yrkeskategorier som omfattas av ett tiotal olika kollektivavtal.

Det finns en skriande brist på installatörer. 97 procent av våra medlemsföretag tycker att det är svårt att rekrytera kompetent arbetskraft. Arbetsförmedlingens rapport ”Var finns jobben?” visar på en nästan lika stor brist på VVS-montörer som läkare. Både elektriker och VVS-montör kräver specifik och långvarig utbildning, bristen är därför inte övergående.

Samtidigt finns effektiviseringsvinster att göra. Bara en tredjedel av det arbete som en VVS-montör utför måste göras av en VVS-montör. Sannolikt ser det likadant ut med tidfördelningen bland elektriker. För att bli mer effektiva behöver våra medlemsföretag i allt större utsträckning specialisera sig på det de gör bäst och låta andra göra annat. Här finns också en stor möjlighet att skapa de enkla jobb som behövs för att personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden ska få sitt första jobb.

Den här effektiviseringen är något vi och våra medlemsföretag arbetar med.  Tyvärr är det en utveckling som nu riskerar att stanna av på grund av de långa och tunga borgenskedjor regeringen föreslår i sitt ”entreprenörsansvar”. Ett familjeföretag som egentligen skulle vinna på att anlita ett rivningsföretag för att bila upp ett badrumsgolv kommer att dra sig för att göra det. De riskerar nämligen att tvingas betala lönerna till rivningsarbetarna om rivningsbolaget går i konkurs.

Det så kallade entreprenörsansvaret har sitt ursprung i ett EU-direktiv om att skydda utstationerade arbetare. Men det liggande förslaget handlar inte bara om utländsk arbetskraft, utan alla svenska företag i byggbranschen. Byggbolag kommer att dra sig för att ta in underentreprenörer och dessutom reglera hårt vilka företag dessa i sin tur får anlita.

Vi ser hur den effektivisering och specialisering i byggbranschen som är avgörande för att kunna genomföra renoveringarna i allmännyttan nu riskerar att stanna av. Detta endast på grund av det förslag om borgenskedjor regeringen går fram med. Renoveringsbehovet i allmännyttan kommer inte att försvinna. Vem som vinner på regeringens förslag är oklart, men de som förlorar är allmännyttan, hyresgästerna och de svenska småföretagen.

Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev