fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Nej, staten ska inte subventionera överbelåning

Att staten hjälper köpsvaga unga att få topplån är fel väg att fixa bostadsmarknaden. Det vi behöver är fler och billigare bostäder.

Publicerad: 7 juli 2017, 09:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Den som inte är kreditvärdig bör inte låna till att köpa sin bostad, utan istället spara till en handpenning och hitta andra bostadslösningar under tiden, anser debattörerna.


Ämnen i artikeln:

BostäderRegeringenUngdomar

Replik Socialdemokraterna Jens Sjöström och Claes Thunblad skriver i ett debattinlägg att unga ska få statligt garanterade topplån för att finansiera ett bostadsköp.

Men att elda på en redan överhettad bostadsmarknad genom att staten hjälper köpsvaga unga med topplån är fel väg att gå. Ska fler ha möjlighet att köpa en bostad behövs mer nybyggnation, inte fler statliga subventioner.

Grundregeln för bostadsrättsmarknaden är enkel. Den som inte är kreditvärdig bör inte låna till att köpa sin bostad, utan istället spara till en handpenning och hitta andra bostadslösningar under tiden.

Vi vill inte ha en ny finansiell kollaps likt subprimekrisen i USA, vilket Sverige skulle riskera om staten hjälpte köpsvaga grupper att bli överbelånade, om räntan skulle stiga eller bostadspriserna sjunka. För många av de 213 000 unga som bor ofrivilligt hemma borde en hyresrätt vara en första bostad. Men bristen på hyresrätter försvinner inte enbart genom nybyggnation utan det krävs också en friare hyressättning.

Enligt Boverkets behovsanalys byggs det för lite. Det behöver byggas 410 000 nya bostäder innan 2020. För att nå dit krävs en årlig byggtakt på 88 000 bostäder, men prognosen för 2017 pekar på att det endast kommer att byggas 74 500 nya bostäder. Långsiktiga lösningar är vägen framåt, fler och billigare bostäder att köpa är vad som behövs, inte statligt subventionerade bostadsköp.

Det tar uppemot tio år att gå från idé till färdigt bygge. Teknikunder som Instagram och Apples första iPhone existerade inte när bostäder som blir klara i år började projekteras. Lagar och regleringar är en bromskloss som fördröjer och fördyrar nybyggnation. Krav på val av färg på fasaden, höjd på byggnaden, bullernivåer, energieffektivitet, storlek på badrum, ljusinsläpp är enbart en bråkdel av de krav som ligger på nybyggnation. Den offentliga makten över byggprocessen måste minskas om fler ska ha möjlighet att äga sin bostad.

Benjamin Dousa, förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Ina Djurestål, riksordförande Moderata Studenter

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

BostäderRegeringenUngdomar

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev