Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Mycket retorik men lite politik för fler hyresrätter

Vi behöver fler hyresrätter i Sverige – inte färre. Medvetna politiska beslut har orsakat den brist på hyresrätter som vi har i dag. Att prata räcker inte för förändring. Här får den blivande bostadsministern en önskelista: stopp för ombildningar och stöd för nybyggande.

Publicerad: 10 maj 2016, 09:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BostäderHyresrätterBostadsbristen

Allmännyttan i Sverige växer igen, rapporterade Dagens samhälle nyligen, och pekar på Stockholm som den främsta orsaken till det. Här har de kommunala bostadsbolagen fått i uppdrag att kraftigt öka byggandet och stoppa alla utförsäljningar. Resultat är att antalet allmännyttiga hyresrätter ökar i Stockholm och i hela landet. Och ombildningsstoppet är en nyckel.

Den svenska bostadsmarknaden skriker efter fler hyresrätter. Men samtidigt som det tycks råda enighet över blockgränserna om att det behövs just hyresrätter så är det i många fall bara retorik. Hyresrättsbristen beror nämligen till stor del på två omgångar lagstiftning som kraftigt försämrat villkoren för hyresrätten, och som Vänsterpartiet röstade emot. Dels ombildningslagen som gjorde det betydligt lättare att ombilda från hyresrätt till bostadsrätt, dels att den statliga byggpolitiken övergavs, vilket ledde till att nyproduktionen störtdök och aldrig återhämtade sig. Sen dess har antalet hyresrätter minskat i Stockholms stad, från cirka 280 000 år 1985 till cirka 180 000 år 2015.

Antalet hyresrätter ökar nu i Stockholm för första gången sedan 1985 enligt nya siffror från SCB. Men det finns en oroande detalj i det. Allmännyttan står för ökningen medan antalet privatägda hyresrätter fortsätter att minska. Antal hyresrätter som privata bolag bygger är helt enkelt färre än antalet hyresrätter som ombildas till bostadsrätter.

Fortsätter den här utvecklingen kommer Stockholm inte att kunna bygga ikapp de hyresrätter som vi så väl behöver.

När det fanns som flest privata hyresrätter i Stockholms stad fanns det 200 000 lägenheter. Nu är den siffran närmare 100 000. Om de små privata värdar som vill sälja väljer att sälja sina fastigheter till de boende i form av bostadsrätter eller till en annan fastighetsägare i form av hyresrätter är en viktig fråga eftersom det kommer att avgöra hur många hyresrätter vi har i framtiden. Förslag om att ta bort bostadsrättsföreningars förtur till köp och höjt krav på giltigt ombildningsbeslut och krav på att den som röstar för ombildning också köper lägenheten är exempel på åtgärder som kan hjälpa.

Nyproduktionen av hyresrätter måste också öka och då måste det bli mer fördelaktigt att bygga hyresrätter. En viktig reform skulle vara förmånliga statliga topplån som kan få fler mindre bolag att bygga. Vi behöver både allmännyttiga och privata hyresrätter. Utan åtgärder från regeringen kommer vi inte att få det tillskott av hyresrätter som Sveriges befolkning vill ha.

Jag är övertygad om att hyresrätten är en helt nödvändig boendeform för Stockholm. Den behövs för unga som ska flytta hemifrån, för Spotifys internationellt rekryterade personal och för alla andra som inte har en stor summa pengar på banken för att kunna köpa sig en bostad.

Den person som tar över bostadsministerposten borde inte förlora en sekund utan genast se över hyresrättens villkor och bromsa dagens ombildningsvåg. Bara så kan vi få de hyresrätter som Sverige så väl behöver.

Ann-Margarethe Livh, bostadsborgarråd (V) Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News