söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Mindre stigmatisering med delägarboende

Införandet av delägarboende skulle innebära minskad stigmatisering av utsatta områden. En blandning direkt i trapphusen där vissa ”äger” och andra hyr bidrar till hållbar upprustning av bostadsområden, skriver fastighetsutvecklaren Ulf Nyqvist.

Publicerad: 27 juni 2018, 11:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Som tidigare vd för Botkyrkabyggen har jag varit med och introducerat en ny upplåtelseform, nämligen delägarboende.” Foto: Roman Babakin / Colourbox


Ämnen i artikeln:

MiljonprogrammetBostadspolitikBostadspolitikenBostäderHyresrätterSegregation

Alldeles för länge har vi ansvariga för bostadsmarknaden gemensamt beskrivit problemen med för dyra bostäder, boendesegregation, svårigheterna att klara underhållet och för låg byggtakt. Många av våra miljonprogramsområden dräneras hela tiden på människor som får ökade inkomster och som flyttar på grund av att det saknas alternativ till hyresrätten. Vi måste bryta de här negativa spiralerna i dessa områden genom att erbjuda människor som vill äga, att få den möjligheten.

Som tidigare vd för Botkyrkabyggen har jag varit med och introducerat en ny upplåtelseform, nämligen delägarboende. Det innebär att en mindre andel av lägenheterna upplåts till de boende som vill äga utan att hela huset måste ombildas till bostadsrätter, som är nästan omöjligt i flera av våra områden. De som köper får bestämma över det inre underhållet och har en möjlighet att sälja på den öppna marknaden genom mäklare, precis som för en bostadsrätt. Skillnaden är att fastighetsbolaget är kvar som huvudägare. Både kvarvarande hyresgäster och de som köper behåller alltså den professionella förvaltningen genom att bolaget sköter all förvaltning av fastigheten.

Det innebär att en upprustning av fastigheter kan göras utan behov av kraftiga hyreshöjningar om en del av lägenheterna får ägas av de boende. De som köper betalar en insats och kapitaltillskottet innebär att fastigheten kan upprustas på ett hållbart sätt. I dag väljer många att upprusta så lite som möjligt eller att sälja ut delar av fastighetsbeståndet för att skapa ekonomiskt utrymme för upprustning och nyproduktion. 2016 såldes över 12 000 av allmännyttans lägenheter till olika privata fastighetsbolag, många anger upprustning och nyproduktion som orsak. Varför inte sälja in till de egna hyresgästerna i stället för att sälja ut allmännyttan till andra?

Delägarboende går även att tillämpa i nyproduktion av hyresrätter där en del av lägenheterna disponeras av andelsägare och en del blir hyresrätter. Genom andelsägarnas betalning hålls investeringsbehovet nere och möjliggör mycket låga hyror utan statliga investeringsstöd om man så vill. Vi har alltså hittat ett sätt att upprusta äldre hyresrätter, men också att bygga billiga nya hyresrätter tillsammans med delägt boende. Med exempelvis SABO:s KomboHus som grund kan nyproduktionen för en etta hamna under 4 000 kronor per månad och en trea kan hyras ut för under 7 500 kronor, allt utan statliga subventioner. Genom att prova nytt har vi i dag facit på att det finns en mycket bättre möjlighet att sälja inåt istället för utåt.

Fyra år har gått sedan vi startade det första delägarboendet i Botkyrka och i Sverige. I dag kan jag konstatera att det bidrar till att människor som annars skulle ha flyttat från området stannar kvar och att de lägenheter som ändå byter ägare får ägare som väljer att bo i området och bidrar med ekonomisk trygghet och ökad stabilitet. I en större skala skulle införandet av delägarboende kunna bidra till minskad stigmatisering av utsatta områden. En blandning direkt i trapphusen där vissa ”äger” och andra hyr och som bidrar till hållbar upprustning av bostadsområden.

Det är dags nu att tänka om och tänka nytt. De gamla lösningarna håller inte längre. Frågan är bara om den mest konservativa branschen orkar med en sådan här utmaning. En bransch som hellre försöker finna fem fel på varje förändring än att våga pröva något nytt. Det kan trots allt vara läge nu, med återlämnade dyra byggrätter och en bostadsrättsmarknad som är på väg att haverera finns chansen till en förändring.

Ulf Nyqvist, Fastighetsutvecklare (tidigare VD för AB Botkyrkabyggen)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev