Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Miljöpartiet måste säga ja till ökat byggande

Miljöpartiet måste göra upp med sin vana att säga nej till bostäder. Ett seriöst parti vågar göra avkall på de finaste plakaten – och eftersträva konkreta resultat. Nu behöver Peter Eriksson ta tydliga kliv mot en byggpolitik som omformar Sverige i grunden.

Publicerad: 27 maj 2016, 03:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Grön Ungdoms besked är enkelt: skrota de striktaste regelverken och gör det enklare att bygga tätare, bilfria orter.

Foto: Erik Nylander, TT


Ämnen i artikeln:

BostadsbyggandeKollektivtrafikMiljöMiljöpartietBostadsbristen

Statsminister Stefan Löfven (S) presenterade i onsdags en förändrad laguppställning i regeringen. Peter Eriksson (MP) tar över ansvaret för bostadspolitiken, och Karolina Skog (MP) får miljöministerposten.

Grön Ungdom är positiva till regeringsombildningen. Miljöpartiet har valt att tillsätta personer med erfarenhet av koalitionsstyre, svåra kompromisser och konkreta resultat. Signalen är tydlig: vi vill regera och vi vill leverera bostäder.

Samtidigt haltar byggtakten i många kommuner. Trots att Boverket efterfrågar 75 000 nya bostäder per år är det inte ovanligt att Miljöpartiets företrädare stoppar lokala bostadsprojekt, ofta med ambitionen att bevara områden med växtlighet. Grön Ungdom har länge varit pådrivande för att partiet ska göra upp med sin vana att säga nej – och välkomna den livfullhet som välplanerade och tätbebyggda orter medför.

Att bygga kompakt är effektiv miljöpolitik. I ett enskilt kvarter är det kanske svårt att förstå nyttan av att bebygga en gräsmatta, men för den som zoomar ut framträder en annan bild. När människor kommer närmare varandra minskar nämligen behovet av bilen, och en större del av transporten kan ersättas av kollektivtrafik, gång eller cykling. Tätare kvarter gör därför att staden som helhet blir mer klimatsmart.

Gröna politiker drömmer om lösningar som både kan rädda planeten och skapa en roligare tillvaro. Här är förtätningen ett superdrag. Ju fler som bor på samma plats, desto större blir underlaget för kaféer, kulturscener och lokalbutiker. Det blir härligare att leva – och enklare att hitta ett jobb. När Löfven nu kopplar både gröna jobb och stadsplanering till miljöministern är det tydligt att han är någonting på spåren. Politik ska inte i första hand handla om förbud, utan om utveckling.

De nya gröna ministrarna måste på allvar försöka omvända de lokala partister som avskyr förtätning. Från Peter Erikssons sida behövs dessutom en kritisk prövning av lagstiftningen. Det finns en klar konflikt mellan att vilja bygga mycket på kort tid, och att eftersträva maximala miljö- och kvalitetskrav. I ett läge där rekordmånga unga söker ett eget hem är det självklart att till exempel lägenheter med högre buller är bättre än inga bostäder alls.

I Grön Ungdoms ögon måste byggkrisen dessutom ses i ljuset av flyktingsituationen. Miljöpartiet har hävdat att regeringen ska presentera mängder av nya jobb och bostäder för att snabbare rulla tillbaka den restriktiva migrationspolitiken. Då är det ohållbart att samtidigt protestera mot regelförenklingar som lockar fler aktörer till byggbranschen. Ett seriöst parti vågar göra avkall på de finaste plakaten – och eftersträva konkreta resultat.

Att sitta i regering innebär att påverka Sveriges utveckling på riktigt. Därför är det välkommet att Löfven utsett en pragmatiker av rang till bostadsminister. Nu behöver Peter Eriksson ta tydliga kliv mot en byggpolitik som omformar Sverige i grunden.

Grön Ungdoms besked är enkelt: skrota de striktaste regelverken och gör det enklare att bygga tätare, bilfria orter. Det är dags för en byggboom av klimatsmarta städer som välkomnar människor på flykt.

Hanna Lidström, språkrör Grön Ungdom

Mårten Roslund, språkrör Grön Ungdom

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News