Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

”Mer makt till hyresgästen hotar hyresrätten”

Hyresgästutredningen som presenterades i veckan innebär en inskränkning av äganderätten och en stark försvagning av hyresrättens ställning. På sikt leder det till färre hyresrätter.

Publicerad: 28 april 2017, 11:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

LUF: Utredningen är ett recept för att skapa en ökad boendesegregation.


Ämnen i artikeln:

HyresrätterAllmännyttanBostäderFastigheter

Den 25 april lämnade utredaren och riksdagsledamoten Agneta Börjesson (MP) över hyresgästutredningens betänkande ”Stärkt ställning för hyresgäster” till justitieminister Morgan Johansson. Utredningen är ett recept för att skapa en ökad boendesegregation där de som äger sitt boende kan modernisera sitt hem medan de som hyr sin bostad – framför allt i förorten – halkar efter.

Förslagen i betänkandet innebär att hyresgäster lättare ska kunna stoppa renoveringar. I praktiken innebär detta att hyresgäster som inte har några kunskaper i fastighetsförvaltning kommer att kunna stoppa nödvändiga renoveringar i fastigheter. Fastighetsägare berövas alltså möjlighet att ta ansvar för sin egendom.

Dessutom innebär förslaget en kraftig inskränkning av äganderätten. Fastigheten är i grund och botten inte hyresgästens egendom. En hyresgäst kan säga upp sitt hyreskontrakt på tre månader, en rättighet som fastighetsägare inte har. I praktiken innebär det att den enda som kan göra en förlust är den som äger fastigheten.

Fastighetsägare behöver kunna planera långsiktigt och förvalta sina bostäder för att kunna konkurrera och erbjuda ett attraktivt boende med adekvat standard. Om denna möjlighet inskränks så ökar också den finansiella risk som fastighetsägaren tar. Om äganderätten för fastighetsägare inskränks som föreslås i utredningen kommer det tydligt leda till att färre kommer att välja att bygga hyresrätter i framtiden.

Samtidigt som förslagen i utredningen bromsar moderniseringar av hyresrätter har vi aldrig haft ett så stort renoveringsbehov av fastigheter i de svenska förorterna som vi har i dag. De som äger flest fastigheter inom miljonprogrammen är allmännyttan vars branschorganisation SABO är starkt kritiska till utredningen. Bara inom SABOs medlemsföretag kommer det att krävas investeringar för flera hundra miljarder för att rusta upp miljonprogrammen. Om dessa satsningar stoppas kommer det att skapas en allt mer tydlig klyfta. De som bor i det ägda boendet kommer att kunna utveckla och modernisera sina hem och de som hyr sin bostad kommer inte kunna hinna ikapp.

Det senaste årtiondets sänkningar av räntan och den ökade efterfrågan på bostäder har gett en stark värdeutveckling på fastigheter. Men eftersom vi i Sverige använder oss av ett hyressättningssystem som inte sätts efter marknadsvärdet så är det endast de som säljer sina fastigheter som gör en direkt vinst på utvecklingen. Det har gjort att drivkraften att omvandla hyresrätter till bostadsrätten har varit mycket stark på senare år. Om utredningens förslag blir verklighet skulle det innebära ytterligare incitament att sälja av sina fastigheter.

Utredningen som har presenterats innebär en inskränkning av äganderätten och en stark försvagning av hyresrättens ställning. Därför måste Morgan Johansson se till att utredningen aldrig får sätta sina formuleringar i lagboken.

Sharoken Hanna, bostads- och integrationspolitisk talesperson LUF

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev