Stadsbyggnad
”Med statligt insatslån får fler unga bostad”
Många har idag inte råd med de boenden som finns tillgängliga. För att fler ska ha råd med ett nybyggt boende måste stat och kommun ta ett gemensamt ansvar, beslutade S partikongress nyligen. Nu behövs fler konkreta åtgärder. Ett första steg är att underlätta för unga att få sin första bostad.
Publicerad: 5 juli 2017, 06:30
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
”Många gånger är det kravet på kontantinsats som hindrar unga från att komma in på bostadsmarknaden.”
En av Stockholmsregionens största utmaningar är bostadsbristen. Bostadsbyggandet har legat på relativt höga nivåer de senaste två åren, och fler måste ha möjlighet att hyra, men också köpa, det som byggs. Idag tar det 26 år att spara ihop till insatsen för en genomsnittlig etta i Stockholmsområdet, för de som har möjlighet att spara 1 000 kronor i månaden. Unga drabbas hårt av bostadsbristen. I Stockholm har endast 41 procent av de mellan 20 och 27 år en egen bostad. Situationen försvåras av att den rådande bostadspolitiken som riskerar att cementera en generationsklyfta på bostadsmarknaden där olika generationer har helt olika förutsättningar.
Det är en ohållbar situation. Därför måste vi underlätta för unga att komma in på bostadsmarknaden.
Regeringen genomför just nu 22 konkreta åtgärder för att öka bostadsbyggandet och satsar i år sex miljarder kronor på snabbare och ökat bostadsbyggande. Vi välkomnar detta, men vill se ytterligare insatser som kan ge unga bättre förutsättningar att köpa eget boende. Här är två av våra förslag:
■ Ett förmånligt bosparande för barn och ungdomar. Det kan utformas på olika sätt. Ett alternativ är att en betydande skattefördel ges för sparande upp till en viss summa per år, till ett maxbelopp och en given åldersgräns. Det skulle stimulera fler att bospara och på sikt leda till mindre skuldsättning. Det är också ett viktigt signalvärde att premiera sparande.
■ Ett insatslån där ungdomar får möjlighet att låna till insatsen till en bostad från staten. Många gånger är det kravet på kontantinsats som hindrar unga från att komma in på bostadsmarknaden.
För att bygga bort bostadsbristen krävs att alla kommuner bidrar och bygger hyresrätter, bostadsrätter, egna hem och studentlägenheter. Idag vittnar regionens universitet och högskolor om att studenter väljer bort att studera i Stockholm och att det är svårt att rekrytera forskare och annan personal på grund av bostadsbristen. Om bostadsbristen för studenter fortsätter vara mer norm än nyhet riskerar Stockholms utveckling att påverkas negativt.
I dagsläget är det 12 av 26 kommuner som har studentbostäder och 10 av 26 kommuner planerar att bygga studentbostäder under 2017/2018. Det är en ökning från tidigare år. Stockholms stad tar på sig ledartröjan för studentbostadsbyggandet genom att starta bygget för minst 8000 studentbostäder fram till 2020. Men det räcker inte, fler kommuner måste bygga studentbostäder för att säkra Stockholmsregionen som en attraktiv studentstad.
Även det moderatstyrda Stockholms läns landsting kan och bör göra betydligt mer för att underlätta och snabba på bostadsbyggandet. Vi socialdemokrater föreslår därför en ny princip för utbyggd kollektivtrafik. För att få större kollektivtrafiksatsningar till sin kommun ska kommunen också bygga bostäder. Vi vill också se att Stockholms läns landsting tar ett tydligare samordnande ansvar för bostadsbyggandet.
Med ett ökat bostadsbyggande i regionen som fler kan efterfråga får unga möjligheten att flytta hemifrån när de så önskar. Framtiden börjar med ett eget boende.
Jens Sjöström, oppositionslandstingsråd (S), Stockholms läns landsting
Claes Thunblad, kommunstyrelsens ordförande (S), Järfälla
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.