Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

M: ”Vi ger boende i ytterstaden valfrihet”

Karin Wanngård (S) far med osanning när hon påstår att Stockholms grönblå styre vill sälja ut hyresrätter i ytterstadsområden. Vi driver inte på för ombildningar – utan erbjuder människor valfrihet.

Publicerad: 21 november 2018, 08:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dennis Wedin:


Ämnen i artikeln:

BostäderBostadsbyggandeAllmännyttanStockholmSegregation

REPLIK Under Karin Wanngårds (S) tid som finansborgarråd minskade den totala andelen hyresrätter i Stockholms stad. Otryggheten och segregationen i ytterstaden ökade samtidigt som flera världsledande företag skrev protestbrev om den misslyckade bostadspolitiken. Wanngårds kritik i Dagens Samhälle (19/11) är därför både förvånande och osaklig. Faktum är att den grönblå majoriteten går fram med breda satsningar på miljön, tryggheten och bostadsbyggandet.

Wanngård skriver att vi inte bryr oss om utsatta människors boendesituation. Bland det första jag gjorde som nytt borgarråd var att stärka skyddet för den som utsätts för våld i nära relationer. När människor blir utsatta för relationsvåld eller hedersrelaterat våld och förtryck kan en osäker boendesituation bidra till att man inte har möjlighet att ta sig ur sin destruktiva relation. Därför gav vi i den grönblå majoriteten beskedet att vi kommer att utöka förturen för våldsutsatta i stadens bostadskö. Något som Socialdemokraterna motsatt sig under sin tid vid makten.

Wanngård skriver felaktigt att vi fokuserar på försäljning av stadens hyresrätter. Här gäller det att kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. Det är riktigt att vi tar bort det ombildningsförbud som Wanngård införde för hyresgäster i ytterstaden. Men det vi har sagt är att ombildningar ska ske till marknadsmässiga priser, utvärderas från fall till fall och framförallt ske på initiativ från de boende. Det är alltså inte sant att vi i den politiska majoriteten initierar eller driver ombildningar. Vi ger i stället människor valfrihet och säkerställer blandade upplåtelseformer i områden där allmännyttan är dominerande. Det minskar segregationen och ökar tryggheten.

Wanngård skriver även felaktigt att vi drar ned på ambitionerna för bostadsbyggandet i Stockholm. Men vi vill bygga 10 000 klimatsmarta bostäder om året, varav hälften hyresrätter. Vi ska även ha en nybyggnationstakt på 1 500 – 2 000 bostäder per år i allmännyttan. Detta är ett högt ställt mål som också är fullt realistiskt att genomföra. Karin Wanngård själv misslyckades varje år med att uppnå bostadsbolagens produktionsmål.

Den grönblå majoriteten i stadshuset vill bygga en sammanhållen stad. Det innebär fler klimatsmarta bostäder som bryter segregationen, och att vi utvecklar ett Stockholm med både klassisk och nytänkande arkitektur som har respekt för stadens historiska karaktär. Karin Wanngård axlar sin nya oppositionsroll genom att fara med osanningar och slåss mot väderkvarnar. Det är beklagligt när vi i stället behöver en vuxen och konstruktiv debatt om Stockholms bostadspolitiska utmaningar.

Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd (M) Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev