tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

M:s bostadspolitik – fungerar bara för de rika

Både privata och allmännyttiga företag använder sig av statliga investeringsstöden för hyresrätter och de planerar för många nya bostäder. Att i detta läge avbryta stödet, som allianspartierna föreslår, vore oansvarigt. Hyresrätter med rimliga hyror erbjuder alla, oavsett storleken på plånbok, en chans till en bostad, replikerar bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Publicerad: 31 maj 2018, 13:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Att det finns villor och bostadsrätter till salu hjälper inte om man inte har gott om pengar eller möjlighet att få banklån, skriver bostadsminister Peter Eriksson (MP).


Ämnen i artikeln:

BostadsbyggandeBostadsbristenHyresrätterBostadspolitikAlliansenModeraternaRegeringenMiljöpartiet

Replik. Sverige lider av bostadsbrist. Både ungdomar och nyanlända saknar bra bostäder till rimliga priser. Det leder till trångboddhet och att många tvingas bo kvar hos föräldrarna, trots att de närmar sig trettio. Också för företag som växer blir bostadsbristen ett problem.

Lösningen ligger i fler hyresrätter. Villor och bostadsrätter hjälper inte om man inte har gott om pengar eller möjlighet att få banklån. Hyresrätter med rimliga hyror är däremot en möjlighet för alla att få en bostad. Regeringen hjälper till genom att bidra med investeringsstöd för byggande av hyresrätter med motkravet att hyrorna hålls nere.

Om alliansen med Moderaterna i spetsen får bestämma så avskaffas de statliga investeringsstöden för hyresrätter. Det skulle innebära att det inte längre finns några incitament för marknaden att bygga bostäder med lägre hyror. För trots att bostadsbyggandet är rekordhögt, råder det fortfarande brist på hyresrätter som vanligt folk har råd att efterfråga. Det behovet möter marknaden knappast helt på egen hand – eftersom det nästan alltid är mer lönsamt att bygga bostadsrätter eller hyresrätter med skyhöga hyror.

Alliansen tror att regelförenklingar automatiskt gör att det byggs bostäder för alla. Så är det inte. Regelförenklingar skadar inte – regeringen har faktiskt satt igång den största översynen av byggreglerna i modern tid – men de räcker inte. Det måste också finnas incitament för bolagen att bygga med lägre hyror. För att den som bygger hyresrätter ska få investeringsstöd, måste hyrorna hållas på en lägre nivå. Dessutom finns höga energikrav som villkor, vilket innebär att bostäderna blir mer klimatsmarta än genomsnittlig nyproduktion.

Regeringen har nyligen gjort förändringar i investeringsstödet. Stödet har höjts i hela landet, och ett extra stöd har införts för att bygga till en våning eller två i befintliga bostadsområden. Det innebär att många hus i det befintliga beståndet kan förses med hiss och fler våningsplan. Installation av hissar gör att många bostäder görs tillgängliga även för dem som har svårt att gå i trappor. Det skapar värden både för enskilda och samhället i stort.

Stödet infördes i slutet av 2016. Det borde ha kommit på plats långt tidigare, den kritiken kan jag hålla med om. Men de drygt 12 000 hyresrätter som hittills fått stöd, hade inte byggts utan stödet, alternativt fått mycket högre hyror. Även i Stockholm, där intresset hittills har varit svalt, säger man nu att nya bostäder ska byggas med investeringsstöd och därmed lägre hyror. Att företagen inte är intresserade av stödet är märkligt att hävda, när så många företag faktiskt har sökt. Inte minst små bolag, som förmodligen hellre lägger tiden på att bygga bostäder än att ha högt tonläge i debatten om sagda bostäder.

Både privata och allmännyttiga företag använder sig av stödet och planerar för många nya bostäder. Att i detta läge avbryta stödet, som allianspartierna föreslår, vore oansvarigt både för näringslivet och för alla dem som väntar på en egen bostad. Bostadsbyggandet av dyrare bostadsrätter mattas av. Nu är det ännu viktigare att bygga hyresrätter med rimliga hyror.

Peter Eriksson, bostadsminister (MP)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev