söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Lätta på Attefallsreglerna!

Fler bostäder behövs. En outnyttjad resurs är alla villaägare som vill bygga ett Attefallshus för att hyra ut det – men hindras av nuvarande lagstiftning där komplementhus inte är tillåtna på tomter med k-märkta fastigheter.

Publicerad: 29 december 2015, 14:07

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Totalförbudet att bygga Attefallshus intill k-märkta fastigheter bör tas bort. Foto: Holger Ellgaard


Ämnen i artikeln:

BostadspolitikBostadspolitikenByggreglerBostadsbristen

Drömmen om att bygga ut den egna fastigheten så att den passar ens behov bättre kan tack vare Alliansregeringen enkelt uppfyllas genom reglerna om komplementhus, de så kallade Attefallshusen.

Komplementhuset som får vara upp till 25 kvadratmeter gör drömmar möjliga och kan nyttjas till nästan vad som helst. Attefallshusen kräver inte bygglov vilket gör att bygget av till exempel ett nytt personligt kontor blir smidigt och enkelt. Attefallshusen är en bra temporär lösning för den yngre generationen i familjen som önskar att flytta hemifrån. Hen får snabbt ett eget ställe att bo på utan att tvingas ut i Stockholms bostadskris. Attefallshusen skulle även kunna ge nyanlända möjlighet till en egen bostad.

Sverige lider brist på bostäder. Fler bostäder behövs. Fler och snabbt producerande boendekvadratmetrar behövs. En outnyttjad resurs är alla villaägare som vill bygga ett Attefallshus för att hyra ut det. Självklart måste deras vilja uppmuntras.

Men, i dag är det ofta precis tvärtom, många planerade Attefallshus blir aldrig av eftersom nuvarande lagstiftning inte tillåter dem. Den lagstiftning som var tänkt att underlätta för villaägare har blivit ett hinder. I kommuner som Nacka gör lagen det nästan omöjligt för många fastighetsägare att bidra. Attefallshus är nämligen enligt lag förbjudna på ”k-märkta” fastigheter.

Det finns många attraktiva k-märkta fastigheter i Stockholms län. Nacka är en kommun med höga kulturvärden och många kulturskyddade fastigheter. Liberalerna värnar både de enskildas rätt att kunna bestämma över sina fastigheter och skyddet av k-märkta byggnader. Liberalerna ser ingen konflikt mellan dessa intressen när det gäller Attefallshusen.

Kulturskyddade fastigheter är viktiga för Sveriges kulturarv. Vi har ett arv att lämna efter oss till kommande generationer. Att göra så få ingrepp i kulturskyddade fastigheter som möjligt är därför en viktig princip. Men att likställa ett komplementhus på tomten med ett ingrepp på den faktiska kulturskyddade byggnaden är inte rimligt – ett komplementhus kan kommande generationer riva utan att den ursprungliga sekelskiftesvillan skadas.

Totalförbudet att bygga komplementhus bör därför tas bort. Fastighetsägare med kulturskyddade hus bör i stället få bygglovspröva sina önskemål hos kommunen, så att småhusägare med kulturskyddade hus kan få bygga mer än detaljplanen i dag tillåter. Om kulturmiljön inte påverkas negativt av det föreslagna bygget ska kommunen ge bygglov till Attefallshusen.

Attefallshus förverkligar drömmar och kan ge nyanlända ett eget första boende. En lättnad av Attefallsreglerna innebär att fler nya svenskar får en tidigare och bättre start i livet i Nacka och i Stockholm – Sveriges tillväxtmotor där jobben finns.

Robert Hannah, riksdagsledamot, bostadspolitisk talesperson (L)

Gunilla Grudevall-Steen, kommunalråd (L) Nacka

Birgitta Bergren Hedin, miljö och stadsbyggnadsnämnden, Nacka (L)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev