måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

L: Varför vill inte Skog värna strand?

Det behövs en offensiv nationell strategi, en tydlig handlingsplan och konkreta åtgärder för att skydda Skånes kustkommuner från stranderosion. Därför är miljöminister Karolina Skogs (MP) besked att staten inte kommer att ta något ansvar för situationen häpnadsväckande.

Publicerad: 15 augusti 2018, 12:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

StrandskyddStatenMiljöpartietLiberalerna

Havet äter allt mer av Skånes kust. Stränder, naturområden och viktig infrastruktur står på spel i en rad skånska kommuner. Läget är nu akut. Ska vi komma åt problemet behöver staten ta ett större ansvar. Därför var det med stor förvåning vi tog del av miljöminister Karolina Skogs (MP) besked att så inte kommer att ske.

Delar av Sveriges kust består av vacker, men tyvärr sårbar, sandstrand. Flera sydsvenska kustkommuner har på senare år upplevt hur stranderosion blivit ett tilltagande problem. Nu riskerar den sydsvenska kustlinjen att helt förändras.

Problemet är speciellt allvarligt för Skåne. Landhöjningen är här obefintlig. Det har lett till att stora strandområden spolats bort när havsnivån stigit. I Löderup utanför Ystad har 200 meter av stranden försvunnit under bara några decennier.

Att läget är allvarlig råder det med andra ord ingen tvekan om. Allt tyder dessutom på att situationen kommer att förvärras. Detta på grund av den hårdare väderlek som följer med klimatförändringarna. Redan nu pekas fyra skånska orter ut som särskilt utsatta: Viken, Barsebäck, Skanör och Ystad. Enligt SMHI kommer fler orter och kuststräckor sannolikt att drabbas framöver. Åtgärder behöver sättas in och det brådskar.

Det var därför med förvåning, och faktiskt viss bestörtning, vi tog del av miljöminister Karolina Skogs (MP) besked att staten inte kommer att ta något ansvar för stranderosionen i södra Sverige. Det blir inga statliga pengar för att bekämpa havshöjningen. Den miljöpartistiska ministern säger sig inte vilja hamna i en situation där kommuner sitter ”med armarna i kors” och väntar på att staten ska komma och rädda dem.

Man häpnar.

I ljuset av de omfattande naturvärden som nu står på spel är det ett uppseendeväckande uttalande. Anser inte Miljöpartiet att naturområden som Åhus Äspet, Sydkustens stränder, Falsterbonäset eller Ängelholms klitter, är skyddsvärda? Är det en rimlig hållning att förvänta sig att mindre kommuner, som Simrishamn eller Skurup, på egen hand ska stå för hela kostnaden vad gäller att skydda och bevara de naturresurser som tillhör oss alla?

Vi tycker inte det.

Liberalerna har under en längre tid varit pådrivande för att staten ska ta ett utökat ansvar i frågan. Skånekusten är drabbad men vi menar att detta måste ses som ett nationellt problem och att staten därmed behöver ta ett ökat ansvar för att bekämpa stranderosionen.

Vi föreslår:

■ 20 miljoner kronor för att få till en tydligare statlig samordning av frågan samt medel till insatser för att motverka stranderosionen, till exempel strandfodring.

■ Stärkt nationellt arbete mot stranderosion. Stranderosionen i Skåne är inte bara en lokal eller regional fråga utan något som måste tas på allvar också i rikspolitiken.

■ Att en myndighet får i uppdrag att samordna och leda, men också finansiellt stödja, arbetet mot stranderosionen.

Vi menar att det är hög tid att agera vad gäller södra Sveriges kuststräcka. Skador har redan skett och stora naturvärden är akut hotade. Det behövs en offensiv nationell strategi, en tydlig handlingsplan och konkreta åtgärder. Skånes kust och stränder måste skyddas. Och det brådskar.

Christer Nylander, gruppledare för Liberalerna i riksdagen

Louise Eklund, riksdagskandidat för Liberalerna Malmö, ordförande Gröna Liberaler Syd

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev