Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

”Krångligare att bygga sedan S tog makten”

Sedan Socialdemokraterna tog över makten i Stockholms stad har det blivit krångligare och mer tidsödande att få nya bostadsprojekt att nå i hamn, skriver Lotta Edholm (L) i en replik till Roger Mogert (S).

Publicerad: 1 september 2016, 09:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ja, mer byggpersonal krävs - men även ett upplättat regelverk, skriver Lotta Edholm (L).


Ämnen i artikeln:

BostadsbristenSocialdemokraternaBostadsbyggandeLiberalerna

REPLIK Roger Mogert (S) skriver i Dagens samhälle (31/8) att regeringen borde satsa på att utbilda byggpersonal. Det är helt riktigt att byggbranschen har svårt att rekrytera tillräckligt. Det behövs satsningar på yrkesutbildningar och på en förstärkt koppling till arbetslivet för ungdomar som till exempel hellre skulle vilja välja en lärlingsutbildning.

För att Stockholm ska kunna bygga tillräckligt och tillräckligt bra behövs också ett upplättat regelverk, så att vi kan bygga de bostäder, men också skolor, äldreboenden och annat som behövs i en stad. Men det finns också interna problem som Stockholms stad behöver ta tag i för att kunna bygga långsiktigt när tillväxtmotorn Stockholm växer.

Just nu bygger staden mycket - det är bra. Eftersom ledtiderna är långa är det främst resultatet av projekt som sattes igång under Alliansen. Ska staden lyckas med att även fortsatt hålla uppe den höga byggtakten krävs det att man tar tag i interna problem. I en revisionsrapport från i vintras pekas problemen inom staden ut som hot mot möjligheten att nå byggmålen mot slutet av mandatperioden. För att Mogert ska kunna säkra en hög byggtakt även framöver bör han därför börja med att städa framför egen dörr.

Ett uppdrag som politikerna har är att göra tiden från idé till lagakraftvunnen detaljplan så kort som möjligt. Sedan Socialdemokraterna tagit över makten har det blivit krångligare och mer tidsödande att få nya bostadsprojekt att nå i hamn. I revisionsrapporten från i vintras pekar man på den ”höga personalomsättningen” och att ”personalen inte trivs särskilt bra”. Sammantaget innebär det enligt rapporten att staden riskerar att missa sina bostadspolitiska mål på grund av ”brist på personella resurser”.

Det är mer än ett stadsinternt problem – långa handläggningstider har en stor påverkan på hur mycket som kan byggas. Stockholms stad kan inte allena fixa bostadskrisen, det huvudsakliga ansvaret för staden är att göra sin del så enkel och så smidig som möjlig så att byggarna kan bygga. Med detta har Socialdemokraterna misslyckats. Handläggningstiderna har blivit fyra månader (nästan 25 %) längre sedan valet – inte kortare.

Problemet har varit känt länge. Liberalerna har inför varje nytt budgetår sedan Socialdemokraterna tog över byggfrågan föreslagit extra resurser för att komma till rätta med problemen. Från Mogert har intresset varit svalt. Det ansvarsfulla alternativet för honom vore att få bukt med handläggningstiderna och göra staden till en smidig partner att arbeta med.

Lotta Edholm, oppositionsborgarråd och gruppledare (L) Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev