Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Kommuntoppar bor helst i villa

Publicerad: 30 september 2015, 22:15

Vilken kso bor i denna fastighet med ett taxeringsvärde på 46,7 miljoner kronor? Titta i listan här nedan.

Varannan svensk bor i lägenhet. Det gör inte kommunstyrelsernas ordföranden – 87 procent av dem bor i egna hus. Allra mest exklusivt bor Ekerös kso, Adam Reuterskiöld, i en herrgård från 1600-talet.


Ämnen i artikeln:

BostäderBostadspolitik

På dagarna har de ideliga möten. På kvällen drar de sig undan för sig själva eller med familjen. För ordförandena i landets kommunstyrelser bor helst i egna hem, oftast i städernas ytterkanter eller ute på landet en bra bit från närmaste granne.

På dagarna påverkar de kommunernas bostadsbolag. Men bara åtta tillbringar natten i allmännyttan, visar Dagens Samhälles granskning. Ingen kso bor i miljonprogrammets problemområden.

Det gör dem högst orepresentativa. Väljarna bor sex gånger oftare i hyresrätt än kso:erna, och tre gånger oftare i bostadsrätt.

– Tyvärr blir jag inte förvånad. Politiken bör spegla hela samhället, även olika boendemiljöer. Då får man också bättre beslut. Men det här visar att vardagen i hyresrätten och miljonprogramsområdena sällan når fram till politikerna, säger Marie Linder, ordförande i Hyresgästföre­ningen.

De ledande kommunpolitikernas boende skiljer sig mer från väljarna än rikspolitikernas. När tidningen Hem & Hyra undersökte riksdagsledamöternas boende inför valet 2014 bodde 60 procent av ledamöterna i egna hem, 24 procent i bostadsrätt och 16 procent i hyresrätt.

Med det är skillnad på hus och hus.

Adam Reuterskiöld som vid årsskiftet blev ny kso på Ekerö är ägare av Stavsund, som varit i familjens ägo sedan 1864. Ibland kallas det för slott, men en korrektare benämning är herrgård, enligt Adam Reuterskiöld, som tidigare satt i Sveriges Jordägareförbunds styrelse.

– Jag äger inte gården utan förvaltar den åt kommande generationer, brukar jag säga. Den här sortens gårdar är en viktig del av det svenska kulturarvet. Men kulturhus är dyra att underhålla. Och avkastningen på gården genom lantbruket kan räknas i promille, säger han.

– Men hur jag bor har inte med mitt politiska arbete att göra. Det är som det är, och det inte därför jag är vald. Snarare kan det hindra mig i mitt politiska arbete.

Att bo på herrgård tillhör inte det vanliga i kommunen, det gör det däremot att bo i egnahem. På Ekerö bor bara 13 procent av invånarna i flerbostadshus. Och politiken har större brister i sin representativitet i yrkesbakgrund än i boende, menar Adam Reuterskiöld.

– I rikspolitiken finns en övervägande andel som inte har någon yrkesverksamhet bakom sig, som ägnat sig åt politiken nästan hela sitt liv. Politiken riskerar att bli en egen liten klan. Och det gäller i de flesta partier, säger han.

Själv är han civilekonom och jobbade många år utomlands för Ericsson. 2001 stod gården inför ett generationsskifte, Ericsson omorganiserade och Adam Reuterskiöld skaffade sig jordbruksutbildning och tog över Stavsund.

– Det var som lantbrukare jag på allvar började intressera mig för politik, och engagerade mig inför valet 2006.

Fred Nilsson (S) i Härnösand är en av bara 15 kso:er som bor i hyresrätt.

– Allt sådant spelar en roll. Det handlar om hur nära man finns de människor man påverkar. Heltidspolitiker har också bättre privatekonomi än folk i allmänhet, säger han.

– Men jag har valt hyresrätt för att det är bekvämt, inte av ideologiska skäl. Jag får tid över att jobba med det jag ska. Jag har 100 meter till kommunhuset och slipper skotta snö, säger Fred Nilsson.

Vill han göra något med händerna sker det i sommarstugan i Luleå som han byggt själv. Markplätten på fyra hektar i Kramfors, som mest består av ett litet berg, vet han inte vad han ska göra med.

– I Härnösand kan vi nu äntligen bygga, både i kommunala bostadsbolagets regi och privata investerares. För bara tolv år sedan revs 300 lägenheter i kommunen. Nu är alla lägenheter uthyrda, säger Fred Nilsson.

Jan Bohman (S), kso i Borlänge, lämnade för tre år sedan villan för en hyresrätt. Men den ligger inte i problemområdena Tjärna Ängar eller Bullermyren, utan mitt i cent­rum.

– Visst är det ett problem att stora hyresområden är underrepresenterade i politiken. Bostadssegregationen gör att vi har olika bilder. Men jag tycker ändå vi har fokus på hur bostadsområdena i västra Borlänge kan utvecklas, säger han.

Paragraf 20 i kommunal­lagen reglerar jävsregler i kommunala beslut. Kungsbackas kso, Hans Forsberg (M), är hälftenägare av 126 hektar mark på Onsalahalvön. Han tänker dock inte sälja något, även om många skulle vara intresserade av nya tomter i den kommun i Västsverige som växt mest.

– Marken tillhör vår släktgård och jag är i grunden jordbrukare. Den dagen jag slutar som kommunalråd tänker jag fortsätta i jordbruket. Vi ska som kommun expandera där infrastrukturen är utbyggd, och vår gård ligger inte så till, säger Hans Forsberg.

– Och själv bor jag faktiskt inne i Kungsbacka, i radhus, tillägger han.

Alla stora markägare i Dagens Samhälles sammanställning äger jordbruks- eller skogsmark. Några har köpt hus i områden som sedan fått en stark prisutveckling. Ett exempel är Nackas kso, Mats Gerdau (M), som köpte hus i Älta 2001 för 975 000 kronor. I dag är taxeringsvärdet 4,7 miljoner. Anneli Hulthén (S), avgående kso i Göteborg, köpte 1998 sitt hus för 2 miljoner. Det är i dag taxerat till 4,8 miljoner kronor.

Helsingborgs kso, Peter Danielsson (M), flyttade 2010 in i ett nytt hus köpt för 1,2 miljoner kronor. Där är taxeringsvärdet efter fem år 3,3 miljoner.

Marie Linder blev Hyresgästföreningens ordförande för ett år sedan. När hon själv satt i fullmäktige i Tyresö för S var hon en av få i hyresrätt. Att så många politiker saknar kunskap om villkoren där är ett problem, anser hon.

– Under det här året har jag rest runt mycket och mött så många hyresgäster som känner frustration. Det är ett tudelat Sverige vi ser, men det är en utveckling som ingen pratar om, säger Marie Linder.

LÄS MER I TIDNINGEN. Vem bor granne med robotar? Vem bor på Palmes gata i Vällingby? Och vilka är de åtta kso:er som bor i hyresrätt? Läs mer i tidningen. Beställ en prenumeration här.

Janne Sundling

Så bor politikerna

Antal kso:er som bor i hus eller radhus: 251 stycken (87 procent)

Antal kso:er som bor i bostadsrätt: 24 stycken (8 procent)

Antal kso:er som bor i hyresrätt: 15 stycken (5 procent)

Antal kso:er som bor i miljonprogram: 0 stycken

https://www.dagenssamhalle.se/sites/default/files/misc/lista_boende.pdf

Ämnen i artikeln:

BostäderBostadspolitik

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News